info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  13433  
   
  Danes smo:  
  29.5.2024, 4:19:14;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[16.09.2008]

   Delo s kemikalijami

Delavcem, ki delajo z nevarnimi kemikalijami, ni več potrebno enkrat letno preverjati teoretične in praktične usposobljenosti

Pravilnik o usposabljanju in preverjanju znanja delavcev, ki ravnajo z nevarnimi kemikalijami, je v letošnjem letu s spremembo Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o kemikalijah (ZKem-B), Ur. l. RS, št. 16/2008, le-ta prenehal veljati. To pomeni, da delavcem, ki ravnajo z nevarnimi kemikalijami, ni več potrebno vsako leto opravljati preizkusa praktične in teoretične usposobljenosti za delo z nevarnimi kemikalijami, temveč zadostuje preizkus vsaki dve leti.

Kako je sedaj z izvajanjem usposabljanja in preverjanjem znanja za delo z nevarnimi snovmi, ko je prenehal veljati omenjeni pravilnik? Usposabljanje in občasno preverjanje znanja se opravlja skladno z zahtevami Zakona o varnosti in zdravja pri delu. Kadar torej delavci opravljajo dela s povečano nevarnostjo (to je tudi delo z nevarnimi kemikalijami), se opravi usposabljanje ob sklenitvi delovnega razmerja, ob razporeditvi na drugo delo, ob uvajanju nove tehnologije in novih sredstev za delo ter ob spremembi v delovnem procesu, ki lahko povzroči spremembo varnosti pri delu. Delodajalec določi obvezne občasne preizkuse teoretične in praktične usposobljenosti za varno delo za delavce, ki delajo na delovnem mestu, kjer iz ocene tveganja izhaja večja nevarnost za poškodbe in zdravstvene okvare ter za tiste delavce, ki delajo na delovnih mestih, kjer so poškodbe pri delu in zdravstvene okvare pogostejše, rok pa ne sme biti daljši od dveh let.
Pri delu z nevarnimi kemikalijami je potrebno upoštevati tudi določilo Zakona o varnosti in zdravju pri delu, ki določa, da sme delodajalec dati v uporabo nevarne snovi le pod pogojem, da so le-te opremljene z listino v slovenskem jeziku, v kateri so navedeni vsi varnostno-tehnični podatki, pomembni za ocenjevanje tveganja pri delu s temi snovmi ter da so zagotovljeni vsi varnostni ukrepi, ki jih določa listina. Delodajalec pa mora, kadar je to potrebno, zagotoviti prevod listine iz prejšnjega odstavka v jezik, ki ga delavec razume.

 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]