info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  32312  
   
  Danes smo:  
  25.6.2024, 6:34:37;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[14.03.2013]

   Sporočilo za javnost OZS se bo borila za ohranitev zborničnega sistema

Ljubljana, 13. marec 2013 - Na današnji 5. izredni seji Upravnega odbora OZS (UO OZS) so se člani strinjali, da se bodo še naprej borili za ohranitev obveznega članstva, saj bo OZS le na tak način lahko še naprej nemoteno zastopala interese malega gospodarstva. Člani UO OZS so se tudi odločili, da napovedano izredno sejo Skupščine OZS preložijo na dan po tretji obravnavi novele Obrtnega zakona v DZ, ki bo predvidoma konec tega meseca.
Predsednik OZS Alojz Kovšca je uvodoma odgovoril na očitke GZS in MGRT glede izglasovanega veta na novelo Obrtnega zakona. "GZS je s trditvijo, da ima v svojih vrstah 90 % malih in mikro podjetij pokazala, da ji gre za konkurenčni boj za članstvo, torej ne za dobrobit obrtnikov. Še več - GZS želi s svojim aktivnim lobiranjem za izničenje obrtno-podjetniškega zborničnega sistema zreducirati OZS na zbornico rokodelcev," na očitke odgovarja Kovšca. Igor Antauer, generalni sekretar ZDOPS, pa dodaja: "V svojem 25-letnem spremljanju malega gospodarstva ni GZS niti enkrat na zakonodajnem področju ščitila interese obrtnikov. Očitno je, da želi uničiti močno zastopniško organizacijo, ki pa dejansko ščiti obrtnike."
Glavni razlog za rušenje obrtno-podjetniškega zborničnega sistema je po mnenju MGRT in GZS rezultat lanskoletnega posvetovalnega referenduma o obliki članstva. Predsednik Kovšca ponovno poudarja: "Referendum je bil slaba poteza prejšnjega vodstva OZS, saj člani o njem niso bilo zadostno in pravočasno informirani, sicer bi bil rezultat drugačen. Referenduma se je udeležilo zgolj 18,16 odstotkov vseh volilnih upravičencev, proti obveznemu članstvu pa je glasovalo 12,5 odstotkov vseh članov OZS. To pa ne predstavlja večinske volje naših članov. Poleg tega je bil referendum posvetovalne narave in ga ni v zborničnih aktih, torej ne more biti zavezujoč." Kovšca še meni, da referendum ni bil izpeljan v interesu obrtništva.
Na MGRT trdijo, da so na podlagi izida referenduma pripravili novelo Obrtnega zakona, saj naj bi bili prisiljeni spoštovati voljo obrtnikov. Po mnenju predsednika Kovšce to nikakor ne drži: "Če bi ministrstvo res imelo namen zmanjšati finančno breme članov zbornice, bi lahko spremenilo samo en člen zakona, ki določa višino članarine."
Člani UO OZS so na seji tudi sklenili, da se bodo aktivno vključili v aktivnosti zoper potrditev novele Obrtnega zakona v DZ, za katero bo potrebna večina vseh poslancev. Seja izredne Skupščine je tako preložena na dan po tretji obravnavi novele v DZ, ki bo predvidoma konec marca.
Na seji so potrdili tudi nov cenik za najem apartmajev v počitniški hiši na hrvaškem otoku Šolta. UO je obenem zavrnil očitke, da naj bi se objekt prodajal.
Kovsca Kaker

upravni odbor

 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]