info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  2906  
   
  Danes smo:  
  14.4.2021, 10:36:22;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[18.12.2020]

   SPROSTITEV UKREPOV ZA ELEKTRO DEJAVNOSTI

Vlada je sprostila še nekatere ukrepe, ki bodo začeli veljati v soboto, 19. decembra 2020 in bodo v veljavi do vključno 23. decembra 2020, morebiti tudi dlje.

V vseh statističnih regijah se med nove izjeme glede prepovedi ponujanja blaga in storitev potrošnikom dodajajo:

" trgovine, ki v pretežni meri prodajajo tehnično blago,***
" drevesnice in vrtnarije,
" storitve izdelave, montaže, popravil in vzdrževanja,
" storitve nege hišnih ljubljenčkov, in individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve.

V boljših statističnih regijah - Osrednjeslovenski, Goriški, Obalno-kraški in Gorenjski, pa se dodatno odpirajo tudi prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo oblačila, tekstil in obutev, pri čemer pomerjanje ni dovoljeno, knjigarne, papirnice, fotokopirnice, prodajalne z drobno galanterijo in darilnim programom, specializirane prodajalne z otroškim programom, storitve nepremičninskega posredovanja.


*** Termin "tehnično blago" se v Odloku tolmači kot blago, za katerega se izda garancija za brezhibno delovanje po Pravilniku o blagu, za katero se izda garancija za brezhibno delovanje (Uradni list RS, št. 14/12)- 2. člen.

Če povzamemo za elektro dejavnost:

Kot izjema so glede na 2. člen Odloka dovoljena gradbena dela v oziroma na nenaseljenih gradbiščih, pri izvajanju katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki (na primer električne inštalacije v nenaseljenih gradbiščih). Kot izjema so še vedno dovoljene ''druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja". Tu je potrebno poudariti, da gre za izvajanje le zares nujnih storitev, kjer bi bila sicer ogrožena varnost, zdravje oz. življenje potrošnika oz. bi lahko nastopila velika materialna škoda, po vsakokratni res temeljiti presoji vas, kot strokovnjaka (odgovorne osebe), ki bi v primeru inšpekcijskega nadzora to lahko tudi ustrezno utemeljila.
Kot izjema je dovoljen tudi osebni prevzem blaga na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, med 6. in 21. uro.

Od sobote, 19. decembra do vključno 23. decembra, morebiti tudi dlje so za potrošnike kot izjema lahko ponovno odprte trgovine, ki v pretežni meri prodajajo tehnično blago (Termin "tehnično blago" se v Odloku tolmači kot blago, za katerega se izda garancija za brezhibno delovanje po Pravilniku o blagu, za katero se izda garancija za brezhibno delovanje (Uradni list RS, št. 14/12)- 2. člen) in storitve izdelave, montaže, popravil in vzdrževanja.

Število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ostaja še vedno omejeno na 30 kvadratnih metrov na posamezno stranko ali na eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 30 kvadratnih metrov.

Ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom je dovoljeno le pod pogojem, da se zagotovi minimalni možni stik s potrošniki v skladu s sprejetimi navodili NIJZ, redno prezračevanje ali ustrezna ventilacija prostorov in razkuževanje rok za stranko pred vstopom in ob izstopu iz prostorov, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom.

Upoštevati je potrebno vsa higienska priporočila ministrstva, pristojnega za zdravje, in NIJZ za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki so objavljena na spletni strani ministrstva in NIJZ (https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov). Odgovornost delodajalcev je, da zaposlenim zagotovijo zaščitno opremo in zagotovijo spoštovanje zahtevanih pogojev.
Pri izvajanju nadzora ima pristojni inšpektor pravico in dolžnost omejiti ali prepovedati promet posameznih vrst blaga in izdelkov ter prepovedati opravljanje dejavnosti.

 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]