info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  1804  
   
  Danes smo:  
  20.4.2024, 0:51:13;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[12.11.2008]

   43 let krovstva in stavbnega kleparstva Štern

Anton Štern st.: "Pred dobrimi štiridesetimi leti sem začel iz nič!"
Stern2
Tako se spominja avgustovskih dni leta 1965, ko je na Partizanski ulici v Slovenski Bistrici začel svojo pot obrti Anton Štern starejši. Kljub temu, da se je leto prej, leta 1964, rodil sin Tonček, takrat še slutil ni, da bo obrt opravljal toliko let in da ga bo v dejavnosti čez nekaj desetletij nasledil leto prej rojeni sin.

V prvih letih delovanja (šestdesetih in sedemdesetih) je glavnina Šternovega dela predstavljala stavbno kleparstvo - izdelovali in montirali so predvsem žlebove. Zadnja leta pa je njihova glavna dejavnost krovstvo, kamor sodi prekrivanje streh, medtem ko je stavbno kleparstvo bolj kot dodatek, ki spada h krovstvu.
"Kot dolgoletni kooperanti bistriškega Granita smo naredili veliko osnovnih šol, telovadnic, vrtcev, trgovin in stanovanjskih blokov. Poseben izziv zame je bila izdelava in montaža vitraža iz bakra, katerega smo napravili za mariborsko gledališče. Rad pa sem pokrival tudi zvonike, cerkve in podobne objekte, med njimi tudi bistriški grad," pravi Anton Štern st., ki je v določenih obdobjih, glede na obseg dela, zaposloval do štiri delavce, bila pa so tudi obdobja, ko je delal sam. "Ves čas smo se morali prilagajati trgu. Ko je bilo dela z Granitom manj, smo začeli izdelovati vodila iz aluminija za bistriško Lesnino - Emmi, za program Gorenje. To smo delali nekaj let, potem pa smo se spet morali preusmeriti. Več obdobij je bilo, ko se je bilo treba hitro preusmeriti," še pripoveduje Anton Štern st. in ne pozabi omeniti še, da je pri obrti dolga leta sodelovala tudi žena Hedvika, ki je skrbela predvsem za knjigovodstvo. "Najhuje zame je bilo okoli novega leta, ko je delala davčno napoved. Takrat sem moral po dva
dni sedeti doma," se še spominja in pošali Anton Štern st.
Stern1
Trajanje strehe je primerljivo z žensko frizuro

Danes pa sin Anton Štern ml., ki je obrt registriral leta 1992, predvsem prekriva strehe - jih sanira ali pokriva na novo. "Okoli 50 odstotkov našega dela danes sestavlja pokrivanje večjih objektov, drugih 50 odstotkov pa prekrivamo strehe zasebnih hiš. Rad bi poudaril, da delamo predvsem na območju Občine Slovenska Bistrica. Delali smo, na primer, vrstne hiše na Kuglu, vrstne hiše Ob potoku, halo Penta, trenutno pa v Impolu prekrivamo livarno. Pri večjih objektih naročila sestavljajo predvsem nove kritine, medtem ko pri privatnih strankah bolj saniramo obstoječe strehe. Prekrijemo streho, zmontiramo snegolove, žlebove, odtočne cevi, prezračevalni sistem, izolacijo in zaključke," pove Anton Štern ml., ki ima trenutno enega zaposlenega, veliko pa dela sam.
* In kateri so zadnji trendi streh?
"Položne strehe zadnje čase prekrivamo s posipi ali protikondenčnimi sloji. To so lahko mineralne volne, stiropor ali poliuretanski obrizgi. Za strmejše strehe z večjimi nakloni pa priporočam opečne kritine ali tegolo. To zagovarjam, ker je še vedno najboljše. Moje načelo je, da vgrajujemo kvalitetne, preizkušene in zanesljive materiale. Nisem zagovornik modnih muh in nekaterih čudnih arhitektonskih ekstremov. Sem tudi odločno proti vgradnji strešnih oken. To je ena hiba na strehi več. Najbolje je, da streha vsebuje čim manj odprtin, pri katerih začne čez leta, ko tesnila popustijo, prodirati voda."
* Koliko let naj bi streha držala?
"To je primerljivo z žensko frizuro. Lahko se nekaj let ne strižeš, vendar bo barva las pusta, konice neurejene, lase pa bomo še vedno imeli. Tako je tudi pri strehi. Po desetih, petnajstih letih, ni več lepa, tako da jo je dobro po tem obdobju zamenjati. Tako kot pobarvamo fasado. Kar zadeva kvaliteto, pa lahko drži do petdeset let."
Ni naključje, da je Anton Štern ml. streho primerjal s frizuro. Pri Šternovih namreč deluje še ena obrtna dejavnost - hčerka oziroma sestra Barbara, kot je Bistričanom znano, ima prav tako za sabo že nekaj zelo uspešnih let frizerske dejavnosti.
"Zadaj pa raste še eden Tonček, ki bo prevzel obrt," še v šali doda Anton Štern st. "zdaj je star 13 let!"
* In kako je sicer z mladim kadrom vaše stroke?
"Kleparske šole v Sloveniji ni bilo dvajset let. Zadnjih deset let v šoli na Ptuju deluje program za krovce in kleparje, skupaj z ostalimi deficitarnimi poklici, vpišeta pa se po eden ali dva iz cele Slovenije. Verjetno se mladi za ta poklic ne odločajo tudi zaradi neugodnih vremenskih pogojev, ki so prisotni pri tej stroki. Poleti je vroče, pozimi pa mrzlo in vlažno. Poleg tega to delo ni tako zelo dobro plačano."
* Kako je s plačili?
"Glede plačil je zadnje čase solidno, so pa tudi posamezniki, ki ne plačajo radi, predvsem na koncu, ko je delo opravljeno. To so predvsem ljudje dvomljivega slovesa. Res pa je, da se lahko zgodi, da bodo zaradi prihajajoče recesije, pri plačilih začele nastajati težave. Vendar, nekako bomo že," še optimistično doda Anton Štern ml.

Irena BRDNIK
Foto: Irena Brdnik in arhiv Šternovih


 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]