info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  1010  
   
  Danes smo:  
  19.4.2024, 2:16:1;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[22.12.2008]

   Bistriški obrtniki predstavljajo tehnične poklice

V 2. osnovni šoli projekt spodbujanja otrok k izbiri deficitarnih poklicev:

Bistriški obrtniki predstavljajo tehnične poklice

Sonji Arbeiter, prof. in v. d. ravnateljice 2. osnovne šole v Slovenski Bistrici se je porodila ideja, da bi začeli otroke osnovne šole spodbujali k odločitvam za tehnične poklice. Ideji je že sledila konkretna izvedba, pri kateri sodelujejo Območna obrtno-podjetniška zbornica Slovenska Bistrica in obrtniki.

"Skozi večletno stalno spremljanje namer otrok pri vpisu v srednjo šolo opažam, da se otroci zelo malo vpisujejo v naravoslovno področje oziroma se zelo malo odločajo za deficitarne poklice," je povedala Sonja Arbeiter, prof. in v. d. ravnateljice 2. osnovne šol v Slovenski Bistrici.
Ker je po drugi strani, s strani delodajalcev, po tovrstnih poklicih veliko povpraševanje, se je Arbeiterjeva tega problema lotila konkretno. K sodelovanju je poklicala Območno obrtno-podjetniško zbornico Slovenska Bistrica in obrtnike različnih dejavnosti. "Naletela sem na velik interes tako obrtnikov kot bistriške obrtne zbornice," pravi ravnateljica. Po prvem uspešnem sestanku z vodstvom slovenjebistriške obrtne zbornice - s predsednico Olgo Kalan in sekretarko Stanko Kelih, so prvi torek v decembru na redni govorilni uri staršem in otrokom že predstavili prve štiri poklice.
Tehnicni poklici 1Predstavitve so pripravili samostojni podjetniki: poklic kuhar - natakar je predstavila Olga Kalan, poklic elektrikar - elektromehanik je predstavil Cvetko Bezget, frizerja Barbara Štern in mehanika Peter Germ. Predstavitve so namenjene otrokom vseh starosti, ne samo otrokom devetih razredov, ki so tik pred odločitvijo za poklic.
Poleg predstavitve čim več različnih poklicev je namen projekta tudi spodbujati otroke, da bi se odločali za tehnične poklice, za katere bi se šolali v srednjih tehničnih in strokovnih šolah v Mariboru, praktični del izobraževanja pa bi potekal pri obrtnikih oziroma v podjetjih v Slovenski Bistrici. Prav tako bodo otroci nato imeli možnost, da bi se zaposlili v domačem kraju. Nenazadnje pa lahko omenjeni projekt pripelje tudi do obuditve kadrovskih štipendij.
Tehnicni poklici 2"Predvsem bi radi otrokom in staršem predstavili različne poklice, da se bodo lažje odločali za svoj poklic. Vsak otrok ima svoj dar, naj mu sledi, da bo spoštoval svoje delo in delo drugih. Delo je vrednota. Učimo se zato, da bomo lahko delali," še pravi Sonja Arbeiter. "Radi bi tudi spremenili miselnost staršev in otrok, da bi vrednotili delo in s tem poklic, ki ga bodo opravljali. To je osnovno poslanstvo šole. Radi pa bi tudi otroke 'spravili' od računalnikov, od pretirane uporabe računalnikov. Nenazadnje pa bi radi ohranili tehnične poklice in otroke zadržali doma. V Slovenski Bistrici je industrija in je veliko obrtnikov, ki potrebujejo tovrsten kader," še dodaja ravnateljica Arbeiterjeva.
Omenjene predstavitve bodo še sledile. Na vsaki redni govorilni uri bodo predstavili nekaj poklicev. V drugem krogu bo na vrsti poklic poljedelca - bio vrtnarjenje in bio kmetovanje, sledili bodo mizarji, kovinarji in drugi. Poklice bodo predstavljali podjetniki iz slovenjebistriške občine.
Tehnicni poklici 3Če bo ideja naletela na plodna tla, bomo v Slovenski Bistrici imeli spet avtomehanike, krovce in druge mojstre ter lesarje in kovinarje, katerih se je tudi v šoli v Slovenski Bistrici pred leti izšolalo kar nekaj.

Tekst in foto:
Irena BRDNIK

 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]