info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  17397  
   
  Danes smo:  
  16.4.2024, 23:13:3;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[22.12.2008]

   100 let fotografstva Čerič

Mladen Čerič ml. - četrta generacija Čeričevih fotografov

"Mobiteli so za telefoniranje, fotoaparati pa za fotografiranje"

Foto Ceric 4Mladen Čerič ml. ali Miko - ime, pod katerim ga pozna mnogo Bistričanov, v teh dneh doma dokončuje zadnje podrobnosti za ureditev zasebnega foto muzeja, v katerem bodo vsi fotoaparati, fotografska oprema in ostali pripomočki, ki so jih Čeričevi skrbno hranili skozi štiri generacije Čeričevih fotografov. Rezultat prevzemanja družinske obrti iz roda v rod je letošnja 100. obletnica delovanja te dejavnosti, ki jo beležijo pri Foto Čerič v Slovenski Bistrici.

Še vedno dela to, kar dela lokalni fotograf

Foto ceric 1"Pradedek Jakob je bil nekakšen 'frajkinclar', saj je zato, ker se takrat od fotografiranja ni dalo živeti, delal več stvari," pripoveduje Mladen Čerič ml.. "Takrat so bili fotoaparati leseni, s stojalom, osvetljevat pa so hodili na sonce, saj ni bilo povečevalnikov." V naslednjih desetletjih so delo Jakoba Čeriča nadaljevali njegov sin Franjo, nato vnuk Mladen st., danes pa, kot omenjeno, pravnuk Mladen Čerič ml., ki ima vse fotoaparate svojega očeta, dedka in pradedka, shranjene v arhivu; doma je namreč pred kratkim zgledno uredil domači fotomuzej.
Leta 1936 je tako Jakobov sin Franjo Čerič atelje odprl v Slovenskih Konjicah. "Takrat se je že začelo fotografiranje porok, pogrebov in drugih družinskih dogodkov pa tudi že prvo fotografiranje občanov za dokumente. Tudi tehnika je že napredovala; bili so malo boljši fotoaparati, pojavljale so se tudi že prve bliskavice. Dedek, ki je bil zelo napreden, je takrat fotoaparate in fotografsko opremo vozil iz Nemčije, saj pri nas ni bilo skoraj nič te opreme," nadalje o zgodovini fotografiranja pri Čeričevih pripoveduje Mladen Čerič ml.
Foto Ceric 2
Leta 52 v Slovensko Bistrico

Leta 1952 je Franjo Čerič dejavnost preselil v Slovensko Bistrico, na Trg svobode, kjer Mladen Čerič ml. dela še danes. "Slovenske Konjice so bile takrat trg, Slovenska Bistrica pa že mesto. Tu je bila tudi vojska, iz kasarne je prihajalo veliko stalnih strank. V teh letih, okoli leta 1958, so se že začele izdelovati tudi barvne fotografije."
Foro ceric 3V naslednjih tridesetih letih - v letih med 1965 in 1995, je delo Franja Čeriča nadaljeval sin Mladen Čerič st.. Sledil je novi tehniki, začel z nabavo novih strojev, "nato pa se tik pred začetkom digitalne tehnike umaknil," še malo za šalo pove Mladen Čerič ml., kateri pa se danes spet prilagaja novim trendom, predvsem digitalni fotografiji, ki je v zadnjih letih nekoliko spremenila delo fotografov. "Fotografije se še vedno razvijajo, razlika je v tem, da stranke ne nosijo več razvijat filmov, ampak spominske kartice fotoaparatov, zgoščenke, ali fotografije pošiljajo preko e-pošte. Sicer pa se fotografije še vedno razvijajo. Še vedno je boljša razvita fotografija kot fotografija, shranjena v računalnik, kateri se lahko zruši. Digitalna fotografija je minljiva, razvita fotografija pa je večen spomin."
Kljub temu pa je osnovno poslanstvo fotografov ostalo: "Še vedno delam vse, kar dela lokalni fotograf: fotografiram obhajila, birme, poroke, pogrebe, za gospodarstvo izdelujem prospekte, koledarje, vizitke, voščilnice. Obnavljam tudi stare fotografije, katere so prenovljene kot nove. Res je, da iz črno-belih fotografij ne moremo narediti barvnih, lahko pa iz barvnih napravimo črno-bele. Imamo tudi termično strukturno plastificiranje, ki ohranja barvo fotografije takšno, da fotografija nikoli ne zbledi."

Bistričani so dobre stranke

Foto Ceric 6Ker kri ni voda, tudi Mladena Čeriča ml. žene zagnanost njegovih prednikov. Pred kratkim je opravil strokovno izobraževanje in nabavil ustrezno opremo za projekt, ki ga je pred kratkim zaživelo Ministrstvo za notranje zadeve. Gre za projekt e-fotograf, namenjen za fotografije za dokumente. Ko se bodo občani v ateljeju fotografirali, bodo dobili potrdilo s črtno kodo, fotograf pa bo fotografijo preko spleta takoj posredoval na Upravno enoto.
"Telefon je za telefoniranje, za fotografiranje pa je fotoaparat," pravi Mladen o tem, da ima že vsak osnovnošolec v svojem mobilnem telefonu tudi fotoaparat. Je pa zdaj FUJI naredil fotoaparat z mobitelom! Te dni ga dobim, nisem ga še videl," še o zadnjih trendih pove Mladen Čerič ml., ki novosti spremlja predvsem na strokovnih sejmih v Kölnu, na raznih strokovnih izobraževanjih in po spletu.
"Bistričani so dobre stranke," še ob koncu našega obiska pravi Mladen Čerič ml..
Foto Ceric 5Očitno res, saj se najdaljša doba fotografske dejavnosti Čerič piše prav v Slovenski Bistrici. Letos je to 56 let, glede na podmladek Mladena Čeriča ml. in njegove žene Mojce, jih bodo pisali še veliko. Hčerka Žana že pomaga v ateljeju, Nejka ima prav tako veselje. "Najprej morata dokončati šolanje," še pravi Mladen Čerič ml. o svojih naslednicah.
Ko ob koncu za fotografiranje pripravljam fotoaparat, se zasmeje. Čevlje sodi naj kopitar, se nato strinjava oba.
Irena BRDNIK
Foto: Mladen Čerič ml.

 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]