info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  1056  
   
  Danes smo:  
  19.4.2024, 3:1:26;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[01.02.2009]

   MILENA VALENČAK, samostojna podjetnica računovodstva

Vsak ima v sebi moč, da premaga vse težave, tudi recesijo

Milene Valenčak, ekonomistke po poklicu, se nekateri obrtniki spominjajo še iz časov, ko so jo pred nekaj več kot desetletjem srečevali v davčni inšpekciji na slovenjebistriški izpostavi Davčnega urada. Nato se je leta 1990 odločila, da si tudi sama začrta samostojno pot. Na Partizanski cesti v Oplotnici je odprla dejavnost računovodstva, kjer svetuje, načrtuje, obračunava, knjiži, amortizira in proučuje novonastale zakonske akte.
 UPORABI TO  Milena Valencak 2
Njena dejavnost je nekoliko specifična, ker se prilagaja strankam. Pri 'Modrem flomastru' namreč ne gre za klasični računovodski servis, ampak pretežno za delo na terenu, ker Valenčakova storitve računovodstva opravlja tudi pri strankah v njihovih obratovalnicah. Kljub temu, da smo v dneh v letu, ko ima največ dela z letnimi bilancami in davčnimi obračuni, si je z veseljem vzela čas za pogovor. "Odkar opravljam to delo, se pravzaprav ne morem čisto sprostiti, da bi uživala novo leto, ker vem, da se bodo zame že v prvih dneh novega leta nadaljevali delovni dnevi, ko bo treba vložiti veliko energije, da bom lahko delo opravila dobro in pravočasno. Dokler nisem opravljala tega dela, sem se lahko veliko bolj sproščeno veselila prihoda novega leta. V svoji zavesti na prvem mestu nosim datume, do kdaj je treba kako delo zaključiti in predložiti podatke, zato je tudi moje osebno življenje povsem prilagojeno tem datumom," pove v uvodu pogovora na sočno januarsko jutro.
Računovodstvo opravlja za 75 do 80 obrtnikov. "Število stalno niha, ker nekateri med letom v različnih obdobjih zaključijo s poslovanjem, prihajajo pa tudi novi. Delam v skupini, v kateri nas skupaj dela in sodeluje osem ljudi. Samostojno dejavnost ima registrirano tudi moj mož, ki ima dva zaposlena, ter štiri samostojne podjetnice, ki opravljajo določene posle tudi zame. Med sabo se nadomeščamo in si pomagamo, da lahko naročnikom zagotovimo čim večjo dostopnost in čimbolj kvalitetno opravljeno delo."

18. obletnica samostojnosti

Tako kot Slovenija je na samostojno pot leta 1990 stopila tudi Milena Valenčak: "Lani aprila smo postali polnoletni. Ta leta ocenjujem kot uspešna, naporna, ampak vseeno lepa, lepa zaradi ljudi, s katerimi delam. V bistvu na nek način vstopiš v življenje naročnikov - ljudi, za katere delaš, jih poslovno usmerjaš in osebno spremljaš na njihovi življenjski poti, če hočeš res dobro delati. Vedno si vzamem čas in pozorno poslušam naročnika, da bi čim bolje doumela, kaj želi in kakšni so njegovi poslovni cilji. Dobro razumevanje naročnika je zame ključ uspešnega dela. Poudarek dajem medsebojnim prijaznim in korektnim odnosom. Veliko zadovoljstvo pa prinaša občutek, da naročnikom pomagam pri doseganju njihovih ciljev! Bolje se počutim zdaj, ko sem v vlogi, da lahko ljudem pomagam, kot prej, ko sem jih morala kaznovati. Pa še tisti, ki sem jih nekoč kaznovala, so potem prišli k meni in so zdaj moje stranke, kar me je popolnoma presenetilo. Spominjam se nekaterih lepih trenutkov, preživetih z mojimi strankami, od nj
ih sem dobila kar nekaj pisnih in ustnih pohval, kar mi je v veliko veselje in motivacija za vnaprej. Vedno sem imela dovolj dela, ker je priporočilo zadovoljne stranke najboljša reklama," z zadovoljstvom ocenjuje dosedanja leta svojega podjetništva.
Za dobre 'biznis mene' pa označuje tudi ostale podjetnike na območju Slovenske Bistrice in Oplotnice, katere najbolj pozna: "Dobri poslovneži so, vedno bolj in vedno več jih je. Tudi ta, vedno večja brezposelnost sili ljudi k razmišljanju, kako bi zaposlili samega sebe. Vedno več je tega, da si mora vsak sam poiskati delo in možnosti, pri čemer tudi odkriva svoje sposobnosti. In pri tem so obrtniki na Bistriškem in na Oplotniškem, ta dva teritorija malo boljše poznam, vedno boljši."
Optimistična pa je tudi za naprej, ko drugi morda stiskajo in zapirajo denarnice zaradi črnogledih napovedi svetovne gospodarske krize. "Pri tem nekateri pretiravajo. Sem optimistka. Nikoli se ne splača delati panike na osnovi nekih ustnih napovedi, ampak šele na osnovi analiz konkretnih podatkov. Naša Slovenija se ne ukvarja s takšnimi finančnimi mahinacijami kot Amerika. Tudi naše banke so mnogo bolj realne in dosledne pri garancijah pri odobravanju kreditov in pri drugih poslih, tako da ocenjujem, da so sedanje napovedi o krizi pretirane."
Milena Valencak 3
Podpredsednica zbornice že tretji mandat

Med obrtniki ni ostala neopazna tudi sicer. Ves čas, kljub temu, da je prostovoljna članica obrtne zbornice, nosi odgovornosti v funkcijah na različnih področjih Območne obrtno-podjetniške zbornice Slovenska Bistrica, katere je med drugim tudi dolgoletna podpredsednica in članica upravnega odbora in kamor tudi zelo rada zahaja. "Tu je tudi moja prijateljica Stanka Kelih, in tudi zato še z večjim veseljem prihajam na zbornico. Člani upravnega odbora se trudimo, da bi kar največ naredili na področju izobraževanja in pomoči vsem članom. So pa tu tudi ljudje, s katerimi smo poslovno povezani. Pa veliko nujno potrebnih strokovnih informacij dobimo tukaj. Imamo srečo, ker je naša sekretarka Stanka Kelih s svojim bogatim znanjem in globoko sposobnostjo razumevanja zagotovo med najboljšimi sekretarkami območnih obrtnih zbornic v Sloveniji. Računovodje imamo na zbornici tudi svojo sekcijo prostovoljnih članov, v kateri se enkrat mesečno družimo ter izobražujemo. Tudi sama imam močno podporo pri zbornici in trudimo se,
da bi dosegli takšno organiziranost in usposobljenost zbornice, da bi jo imeli tudi drugi člani in tisti, ki prihajajo za nami."
Milena Valencak 1
"Zaradi delovanja e-sistemov se bomo lahko bolj posvečali drug drugemu"

Čeprav nekateri menijo, da se zaradi vse bolj razširjenega elektronskega delovanja na vseh področjih, vse bolj izgublja človeški stik, Valenčakova ob tem razmišlja ravno obratno. "V bistvu se bo človeški odnos zdaj zracionaliziral na tisto, kar je res potrebno. Na posebne in izredne dogodke. Posvečali se bomo lahko pomembnejšim stvarem pri odnosih z ljudmi. Človeški stik pri posredovanju raznih podatkov ter oddajanju raznih obračunov in poročil pravzaprav ni potreben. Jaz že od prvega dne, ko je nastopila možnost, oddajam vse, kar je le mogoče, preko eDavkov. Obrtnikom, ki tega niso vešči, pa dajem možnost, da me pooblastijo, da jim podatke preko eDavkov na Davčni urad posredujem jaz. Storitve opravljam tudi obrtnikom in podjetnikom, ki poleg občasnega svetovanja potrebujejo tudi storitev elektronskega posredovanja podatkov, poslovne knjige pa si vodijo sami.
Poudarila bi še, da podpiram takšno obliko sodelovanja z Davčno upravo. Ena izmed številnih prednosti pri tem načinu komuniciranja z Davčno upravo pa je tudi ta, da lahko oddajamo obračune takrat, ko davčni organi ne delajo, nam pa ustreza, da lahko delamo tudi zvečer ali ponoči."


O delovanju
"Jaz vedno delujem povezovalno. Gledam celotno sliko in naprej v prihodnost. Vedno moraš imeti v mislih cilj, za katerega si prizadevaš in potem vedno najdeš pravo pot ..."


* Če primerjate čase, ko ste delali na davčni izpostavi, ko so obrtniki k vam redno prinašali mesečne ali trimesečne obračune prometnega davka, obračune plač, zavarovalnih osnov in druge obračune, z današnjimi časi, kaj porečete na te skokovite spremembe v dokaj kratkem času nekaj let?
"Jaz sem človek, ki ljubi spremembe in sem vesela in ponosna, da smo naredili te korake, lahko pa bi še kakšnega."
* Kaj bi lahko še izboljšali?
"Da bi si lahko podjetniki razna potrdila, po katere je sedaj treba v Maribor, sami izpisali. Želela pa bi še bolj direkten stik z referenti na Davčnem uradu v Mariboru v delovnem času. Vem, da to ni možno, vendar bi rada več direktnega stika z njimi, ker bi tako moje delo potekalo hitreje in enostavneje."
Milena Valencak 5
V občinskih svetih preveč politike

Čeprav so jo nekateri Oplotničani označili za eno boljših občinskih svetnic, ko je prvi mandat v novonastali Občini Oplotnica neodvisna, na predlog takratne Pahorjeve ZLSD, v občinskem svetu predvsem po svojem osebnem prepričanju oziroma 'po pameti', dvigovala roko ali pa tudi ne, je svetniške klopi zapustila razočarana. "Za politične stranke nimam več ambicij. Že moje delo zahteva, da se ljudje povezujejo, tako da mislim, da je mnogo preveč nepotrebnih prepirov, ko so ljudje neiskreni, ko morajo zavzemati stališča stranke, ne pa tistega, ki je pametno, ali svojega stališča.
Sicer sem vedno bila simpatizerka LDS in sem še zdaj, vendar neaktivna. Sem liberalka po duši. Da pa bi še kdaj sedela v občinskem svetu, teh ambicij pa nimam več. So me snubili, vendar nisem več sprejela. Po mojem delujejo premalo povezovalno in preveč kontrirajo drug drugemu po nalogu vodilnih v strankah. In tako se zgodi, da zmagajo predlogi ene ali druge stranke, namesto da bi zmagali tisti projekti ali ideje, ki so najbolj pomembni ali pametni za večino občanov."

"Tudi prosti čas si vzamem"

Res je, da Milena Valenčak veliko dela, kljub temu pa si vzame prosti čas zase. Takrat pa: "Rada in ogromno se sprehajam, zelo rada poslušam glasbo vseh zvrsti, ogromno berem, ves čas se tudi izobražujem na področju ekonomije in uprave, delam izravnalne vaje - jogo, da se telo razbremeni od dolgih ur sedenja pred računalnikom. Z velikim veseljem pa spijem kakšno kavo, če me kdo povabi, ne glede na to, kdo je, ali je brezposeln, uspešen poslovnež ali kdo tretji, ker se od vsakega človeka naučiš nekaj novega."
Ko se zahvalimo za prijeten pogovor, pove, da ima eno prošnjo: "Glede na to, da je začetek leta, bi ob tej priložnosti rada vsem še zaželela zdravo, srečno in čim bolj uspešno leto 2009. In da se ne bi bali nobene krize ali recesije, ker ima vsak v sebi moč, da premaga vse težave. Samo vase je treba verjeti."
Potem medtem ko nas pospremi še pove, da odhaja v Pekarno Strnad obračunavat plače in da se je bilo prijetno pogovarjati z nami.
Milena Valencak 4
Vse dosedanje funkcije

- Svetnica občinskega sveta Občine Oplotnica;
- Podpredsednica Območne obrtno-podjetniške zbornice Slovenska Bistrica;
- Članica upravnega odbora Območne obrtno-podjetniške zbornice Slovenska
Bistrica;
- Članica skupščine Območne obrtno-podjetniške zbornice Slovenska Bistrica;
- Članica izvršilnega odbora Sekcije računovodskih servisov pri Območni obrtno-
podjetniški zbornici Slovenska Bistrica;
- Predsednica Kadrovske komisije Območne obrtno-podjetniške zbornice Slovenska
Bistrica;
- Sodnica porotnica na Delovnem sodišču v Mariboru, kjer je zastopala obrtnike kot
Delodajalce.

Tekst in foto:
Irena BRDNIK

 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]