info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  5706  
   
  Danes smo:  
  28.3.2024, 18:58:33;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[13.10.2009]

   MATJAŽ TRAMŠEK, elektroinštalaterski mojster iz Zgornje Bistrice

"Sem človek za tehniko"

Ker je že kot deček razstavil stari radio, pri čemer ga je takrat elektrika močno stresla, kot pove, je, čeprav si je sprva želel postati športni pedagog, pri izbiri poklica potem zmagala odločitev elektroinštalaterske stroke.
Danes ima Matjaž Tramšek iz Zgornje Bistrice za sabo dvajset let dela v tej stroki. Sprva je bil zaposlen pri nekaterih delodajalcih, nato pa se je odločil, da bo napravil mojstrski izpit, ker si je ves čas želel, da bi šel na svoje. "Prvo leto sem naenkrat naredil osem izpitov za mojstrski izpit, nato pa sem se za nekaj časa ustavil. Po treh letih sem nato napravil še zadnji izpit," pripoveduje o svojem izobraževanju za mojstrski naziv. Za praktični del izpita je naredil elektro instalacijo v eni izmed stanovanjskih hiš v Slovenski Bistrici.
Matjaz Tramsek 1Ko je tako novembra lani uspešno opravil vse izpite in pridobil mojstrsko spričevalo, je v podjetju Hereschwerke, ki je imelo svojo poslovalnico Eplak v Mariboru, kjer je bil zaposlen, začelo škripati. Matjaž je bil vodja proizvodnje skupine dvanajstih ljudi. Ukvarjali so se z industrijsko avtomatizacijo, kot je avtomatizirana procesna oprema za potrebe industrije, robotika za avtomobilsko industrijo, pripravljali projektno dokumentacijo, ateste in celo avtomatizacijo za čistilne naprave, med njimi tudi avtomatizacijo za čistilo napravo v Slovenski Bistrici. Ampak lastnik se je odločil drugače, kajti do konca je zaškripalo marca letos, ko je poslovalnica v Mariboru šla v likvidacijo. "Še danes ne vem, kaj je bil vzrok," pravi, "mogoče je bila kapitalna matematika, kajti potem so odprli enoto na Madžarskem."

Julija prijavil svojo dejavnost

Matjaž se je takrat odločil, da bo prijavil svojo obrt. Ob tem ne pozabi povedati, da je pri registraciji na bistriški obrtni zbornici naletel na velik posluh razumevanja in na prijaznosti referenta Rajka Jeršiča in sekretarke Stanke Kelih. "Vse je šlo zelo hitro in brez zapletov."
Matjaz Tramsek 2Svojo dejavnost je poimenoval po stroki - EMAT Matjaž Tramšek, s. p., ki jo je sestavil iz kratic elektrotehnika, montaža, avtomatizacioja in telekomunikacija, pa še del njegovega imena je. Zdaj dela za privatne stranke in za podjetja. Za individualne naročnike so to predvsem elektro instalacije, rad pa napravi kaj zahtevnejšega, kot je "daljinsko krmiljenje inteligentne hiše", in sicer za razsvetljavo, za celoten nadzor in za drugo, tudi preko spleta ali mobilnega aparata. Kar napravi, rad napravi dobro, še poudari, saj so tudi stranke vse bolj zahtevne.
"Je pa res, da sem zdaj, ko sem odprl obrt, v primerjavi s tistim, kar sem delal prej, s tehnologijo nazadoval za petnajst let, ker se spet ukvarjam s kabli," še napol v šali prizna, kljub temu pa mu ni težko delati, kot še hitro doda.
"Elektrotehnika je zelo širok pojem. Tudi konkurenca v elektroinštalaterstvu je velika. Zaenkrat delam vse, moj cilj pa je krmilno regulacijska tehnika, in sicer izdelava omar za te potrebe."
Tekst in foto:
Irena BRDNIK

 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]