info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  6393  
   
  Danes smo:  
  29.3.2024, 9:55:9;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[13.10.2009]

   Skupina Poliplet - družinsko podjetje Šoštarič

Z delom se največ naredi
Tako pravita samostojni podjetnik Ivo Šoštarič in njegova hčerka Andreja Mernik danes, po 42. letih delovanja njihove obrtne dejavnosti, ki so jo vsa leta intenzivno širili in v tem času zabeležili dvanajst pomembnih razvojnih sprememb. Danes v Sloveniji in na Hrvaškem skupaj zaposlujejo čez 50 delavcev, v zasebnem podjetju pa so poleg omenjene hčerke Andreje še hčerka Marina z možem Draženom in mama Danica, ki je aktivna od prvega dne.
Ivo in Danica Šoštarič sta 1. maja leta 1967 začela z gostinsko dejavnostjo v nekdanji Gostilni Danica na Prelogah. Po petih letih sta dejavnost razširila na izdelavo trakov za rolete. Ker je bilo dela veliko, sta čez dve leti gostinsko dejavnost ukinila in se v celoti posvetila proizvodnji. Začela sta z gradnjo poslovno-stanovanjskega objekta v Slovenski Bistrici, na Trubarjevi ulici, kjer imajo delavnico in sedež firme še danes. "Vsa obdobja so bila zame uspešna, od samega začetka. Tisti časi so bili kakršni so bili, danes so pa takšni, kot so. Vedno je kaj slabega in kaj dobrega. Danes so težave z recesijo, včasih pa so bile težave drugje. Krivulja gre vedno gor in dol," ocenjuje minula leta lastnik Ivo Šoštarič. Ena izmed težav iz minulih let je bila tudi izguba trgov nekdanje Jugoslavije, kar je Šoštaričevo podjetje najbolj prizadelo leta 1991. Vendar so se kmalu znašli - začeli so z novim proizvodnim programom konfekcioniranja zadrg, leto kasneje pa že z izdelavo zaščitnih in športnih mrež, kar je njiho
va proizvodna dejavnost še danes. Po uvedbi omenjenih novih proizvodnih programov so začeli širiti podjetje. Leta 2003 so na Hrvaškem kupili podjetje skupaj s takratnimi 40 zaposlenimi, leto kasneje pridobili certifikat kakovosti ISO 9001-2000. Leto 2005 bo še posebej zapisano v njihovo zgodovino - podjetje so namreč razširili z nakupom dodatnih proizvodno-poslovnih prostorov na Kolodvorski ulici v Slovenski Bistrici, kjer so odprli tudi industrijsko prodajalno lastnih izdelkov, pod firmo Mega tekstil d. o. o., katere direktorica je Andreja Mernik, hčerka Iva Šoštariča. Leta 2007 so nato kupili blagovno znamko Totra in tako proizvodnjo razširili še na izdelavo vezalk. Današnjo skupino Poliplet tako sestavljajo Mega tekstil d. o. o. in Mega Poliplet Zagreb, plus blagovna znamka Totra. "Blagovno znamko Totra smo kupili predvsem zaradi razširitve trga, s čemer smo pridobili še nove kupce," pravi Ivo Šoštarič.
"Naš proizvodni program je izdelava trakov, vrvi, mrež, zadrg in vezalk. S tem smo prisotni na domačem trgu, naši največji kupci so Elan, Induplati, Alpina in Peko, del proizvodnje pa je namenjen tujim trgom - evropskim in svetovnim. Kot Poliplet bi namreč radi bili bolj prepoznavni po svetu, tako da razmišljamo tudi o drugačnem sodelovanju. Ker smo zaradi lastne proizvodnje zanimivi evropskim korporacijam, razmišljamo tudi o tovrstnem poslovnem sodelovanju," pravi Andreja Mernik.
Poliplet Sostaric 7
V prodajalni poleg lastnih izdelkov tudi vse za šivilje in hišni tekstil
V industrijski prodajalni Mega tekstil so na bogato obloženih policah naprodaj vsi izdelki, ki jih proizvajajo Šoštaričevi, poleg tega pa pri njih vse, kar potrebujejo pri svojem delu, dobijo tudi šivilje. Od igle naprej. Na policah so tudi kvačkanci, prejice, gobelini, posteljnina, brisače, prti. Skratka, ves hišni tekstil in galanterija. Kot opazimo, so vsi izdelki visoko kvalitetni, cene pa dostopne.

Letos so začeli z novim programom proizvodnje zadrg, kjer zaenkrat nimajo konkurence. "Gre za tehnični tekstil, kar je bila dolgoletna želja očeta, in sicer izdelava zadrg za šotore, potrebujejo pa jih tudi strateški kupci - gasilci, policija, vojska, NATO. Posebej so tu še zadrge za navtiko, ki imajo dodatno zaščito. Poimenovali smo jih 'zadrge številka deset'. Za nas pomenijo tehnološki napredek, saj gre za specifično proizvodnjo, ki ima določeno ciljno skupino porabe in uporabe. Naša želja je, da bi v prihodnje pridobili nekaj evropskih sredstev za tehnološki razvoj, ki so za to na voljo. Pri tem bi rada poudarila, da smo hvaležni institucijam v domačem okolju, ki nas spremljajo pri naših projektih. To sta predvsem Nova kreditna banka in občina Slovenska Bistrica, ki imata velik posluh za gospodarstvo nasploh," pravi Andreja mernik.
Šoštaričevi so tudi večkratni razstavljavci na celjskem MOSU, tudi v sklopu Območne obrtno-podjetniške zbornice Slovenska Bistrica. "Kljub temu, da bi v prihodnje raje sodelovali na kakšnem strokovnem specifičnem sejmu tudi v tujini, pa bi se kot razstavljavci z veseljem odzvali tudi predstavitvi v domači občini, če bi se pokazal kakšen skupni interes."
"Treba je naprej"
"Treba je naprej," še z velikim elanom in pozitivno energijo odgovori Andreja Mernik na vprašanje o nadaljnjih ciljih. Poleg omenjenih zadrg številka deset, ki so naš največji napredek, imamo še plane. Rada se spominjam besed gospoda Šuntnerja, ki te besede 'treba je naprej' vedno poudarja."
Ko povprašamo še o ostalih naslednikih, Ivo Šoštarič pove, da na sedežu podjetja delata še hčerka Marina in njen mož Dražen Kranjčec. "Marina skrbi za nadaljevanje proizvodnje trakov in vrvi, Dražen pa je odgovoren za področje logistike," razloži. Še vedno pa je v proizvodnji in na področju financ aktivna mama Danica, ki je bila desna roka Iva Šoštariča skozi vseh 42 let.
Šoštaričevi sicer vsako leto obletnice, kljub temu, da je na praznik dela, ne praznujejo. Posebej pa so izkazali čas 40. jubileju in vsem, ki so z njimi v tem času sodelovali. V gostišču na Prelogah, kjer sta z ženo Danico začela, so pripravili praznovanje, na katerega so med drugimi povabili vse zaposlene in tamkajšnje sosede.
Ivo Šoštarič je ves čas bil tudi zelo aktiven pri Območni obrtno-podjetniški zbornici Slovenska Bistrica in pri takratnem republiškem Obrtnem združenju v Ljubljani, prvih petnajst let je bil tudi podpredsednik bistriške zbornice. Veliko ima zaslug pri ustanavljanju in napredku domače zbornice. Leta 2003 je bil razglašen tudi za Obrtnika leta, ki ga bienalno podeljuje slovenjebistriško podjetje Impos - tednik Panorama.
Ko kljub profesionalni poslovnosti ves čas pogovora čutimo tudi človečnost in visoko stopnjo kvalitetnih medsebojnih odnosov, po tihem razmišljamo, da so Šoštaričevi rasli tudi na tem področju. Zato previdno povprašamo še o prostem času. "Prostega časa NI!" odločno pravi Andreja. Tu in tam še golf, ostalega pa namenjamo otrokom. Res pa je, da si vzamem čas za svoje zaposlene. Na tem področju bomo v Sloveniji morali še marsikaj narediti. Spremeniti bomo morali odnos do ljudi, do narave, začeti bomo morali ceniti vrednote. Ne samo govoriti 'imeti - in še več imeti'. Ceniti vrednote se naučiš, ko hodiš po svetu."

Razvoj in glavni mejniki skupine Poliplet od ustanovitve do danes
1967 ustanovitev podjetja kot gostinske dejavnosti
1972 razširitev dejavnosti - izdelava trakov za rolete
1974 ukinitev gostinske dejavnosti in sprememba naziva
1982 izgradnja lastnega poslovno-stanovanjskega objekta
1982 prehod iz troizmenskega dela v dvoizmensko
1991 izguba nekdanjih jugoslovanskih trgov
1993 uvajanje novega proizvodnega programa - konfekcioniranje zadrg
1994 uvajanje novega proizvodnega programa - izdelava zaščitnih in športnih mrež
2003 nakup podjetja na Hrvaškem - Mega
2004 pridobitev certifikata kakovosti
2005 ustanovitev podjetja Mega tekstil d. o. o.
2005 selitev v nove proizvodno-poslovne prostore in odprtje industrijske prodajalne lastnih izdelkov na Kolodvorski ulici v Slovenski Bistrici
2007 nakup blagovne znamke Totra

2009 nakup nove tehnološke opreme za proizvodnjo zadrg #10

Irena BRDNIK
Foto: arhiv družine Šoštarič

 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]