info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  5087  
   
  Danes smo:  
  28.3.2024, 10:13:10;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[13.01.2010]

   Elektro Šoba - Vojko Šoba, s. p., Pragersko:

Prihodnost v izdelavi napeljav za pridobivanje alternativne energije

Zgodovinska tradicija Elektra Šoba se je na Pragerskem začela pisati leta 1969, ko je oče Ludvik Šoba uradno odprl obrt. Začel je s proizvodnjo varilnih transformatorjev, kasneje pa dejavnost razširil še na popravilo električnih strojev, natančneje elektromotorjev, katere poleg ostalih izvedb na področju elektro instalacij pri Šobejevih popravljajo še danes, ko obrt že 28. leto po očetu nadaljuje sin Vojko Šoba.
Vojko Soba 1
Samoumevno je namreč takrat bilo, da se je Vojko po končani srednji elektro šoli zaposlil pri očetu, "nato pa sem po očetovi smrti, leta 1981, jaz nekako zaštartal naprej," se začetkov spominja Vojko Šoba. Omenjeni varilni aparati so bili rdeča nit njihove dejavnosti vse do devetdesetih let. "Nato pa je tehnologija šla po drugi strani naprej, zato na tem področju nismo več vlagali v razvoj, ampak smo šli v drugo smer - v elektro instalacije in v izvedbe jakotočnih in šibkotočnih elektro instalacij. Med jakotočnimi instalacijami so razsvetljava, moč in strelovodi, šibkotočne elektro instalacije pa so alarmi, računalniška omrežja in telefonija." Omenjene instalacije napeljujejo v novogradnjah, in sicer po naročilu za znanega kupca - za podjetja in za zasebne uporabnike.
Kljub temu, da imajo dela dovolj - Vojko Šoba zaposluje tri delavce, pa je Šobejeva obrt v časih pred osamosvojitvijo bila ena izmed večjih - bila so obdobja, ko so zaposlovali tudi do 12 delavcev. Takrat so delali za celotno območje nekdanje Jugoslavije, zaprtje tega trga pa je narekovalo prilagajanje situaciji tudi pri njih. "Čeprav ni bilo materiala, je bilo dela dovolj, veljal je plačilni red in tudi tržne razmere so takrat bile bolj prijazne," ocenjuje Vojko takratne čase. "Tudi pri samem začetku opravljanja dejavnosti in pri odločitvah o novih zaposlitvah je bil zagonski ciklus ugodnejši. Danes pa je ravno obratno. Po eni strani moraš biti vedno pripravljen, da takoj sprejmeš in izvedeš kakšno večje naročilo, po drugi strani pa lahko naenkrat ostaneš brez dela. Te spremembe, na katere se mora danes obrtnik hitro prilagajati, so danes očitne. Vendar, na koncu se vedno vse spelje, tako da ni vse tako črno," še napoveduje z optimizmom, poln dobre volje in vedno nasmejani Vojko Šoba.

V delavnici že pomaga sin Robi
Vojko Soba 4
Njihova dejavnost obsega pretežno terensko delo - sprva v delavnici pripravijo material za instalacije, nato pa jo vgrajujejo na terenu na posameznih objektih.
V prihodnje bodo pri Elektru Šoba vizijo usmerili še v izdelavo napeljav za pridobivanje alternativne energije - vetrne ali sončne, pravi Vojko Šoba. "Poskusili bomo z izgradnjo te napeljave 'na ključ', kar pomeni vse od projekta do izvedbe."
Vojko Soba 2Vizija za prihodnost Šobejeve obrti pa je tudi v družinski tradiciji - v delavnici namreč že pomaga starejši sin Robi, ki je končal elektro šolo, medtem ko mlajši še obiskuje srednjo strojno šolo.
Vojko Šoba je vsa leta aktiven tudi pri Območni obrtno-podjetniški zbornici Slovenska Bistrica - je dolgoletni član upravnega odbora Stanovanjske ustanove in Sklada za izobraževanje, član skupščine bistriške zbornice in predsednik Odbora za vzdrževanje počitniških kapacitet.
V prostem času rad sede na kolo, teka, planinari in smuča.
Vojko Soba 3Zelo lepo pa šef skrbi tudi za svoje zaposlene - ob fotografiranju je izrazil željo, da v delavnici fotografiramo tudi njih.

Tekst in foto:
Irena BRDNIK

 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]