info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  32341  
   
  Danes smo:  
  25.6.2024, 8:24:41;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[11.03.2010]

   ''OKRAS'' ZORAN JUST, s. p. - cvetličarstvo in kovinska galanterija

"Pri nas se prepletata veselje in žalost"

Tako pravita Bistričana Irena in Zoran Just, lastnika zasebne firme ''OKRAS'' - cvetličarstvo in kovinska galanterija v Slovenski Bistrici.
Cvetlicarna Just 3Zoran Just se je z obrtjo srečeval že od malih nog, ko sta oče Ivan in mama Anica imela dejavnost s kovinsko galanterijo. "Oče je začel leta 1957, prvo delavnico je imel na Trgu svobode," pravi Zoran Just. "Najprej je izdeloval gumbe iz stekla, nato je začel s kovinsko galanterijo, in sicer z izdelavo drobnih polizdelkov in izdelkov iz raznih kovin."
Leta 1988 je obrt prevzel Zoran, ki je nadaljeval s kovinsko galanterijo. "Takrat smo največ delali za Unior Zreče, in sicer ključe za avtomobilske svečke, značke, zračnike za zračenje prostorov in druge kovinske izdelke. Ko se je začela vojna, pa se je trg zaprl za 95-odstotkov. Tako smo iz osmih zaposlenih prešli na dva zaposlena delavca," se časov osamosvojitve Slovenije spominja Zoran.

V devetdesetih se je obrti pridružila žena Irena
Cvetlicarna Just 1
V času, ki je sledil, pa so vedno bolj začeli razmišljati o preusmeritvi v cvetličarsko dejavnost. "Nato smo se odločili in začeli s cvetličarsko in pogrebno dejavnostjo." Obrti se je pridružila žena Irena. Kupili so lokal na Partizanski ulici v Slovenski Bistrici, v kateri je bila cvetličarna in prodaja pogrebne opreme, skladišče pa so imeli doma, na Jožefu. Strankam so tako nudili kompletno storitev cvetličarstva in pogrebne opreme. Čez tri leta so kupili še pogrebno vozilo in dejavnost razširili na kompletno ponudbo pogrebnih storitev. Ob tem velja dodati, da so s to dejavnostjo takrat v Slovenski Bistrici bili prvi.
Cvetlicarna just 2Po nekaj letih so zaradi boljše lokacije kupili lokal na Trgu svobode, kjer je njihova cvetličarna še danes. S pogrebnimi storitvami pa so prenehali.
Trg so preizkusili tudi v Mariboru, z odprtjem cvetličarne na Pobrežju. V tistem času je pri njih bilo zaposlenih šest cvetličark. Zaradi osebne preobremenjenosti so dejavnost nato malce skrčili in se osredotočili le na cvetličarstvo in kovinsko galanterijo v Slovenski Bistrici.
"Začetki zame niso bili lahki," pove Irena Just. Sama sem v medicinski stroki, cvetličarstva sem se morala naučiti. Kar zadeva učenje, sem naletela bolj na zaprta vrata, zato sem se največ učila v praksi. Veliko sem se naučila tudi od strank in njihovih želja. Zdaj pa se udeležujemo sejmov in vseh izobraževanj, ki za nas pridejo v poštev. Kajti, ves čas se je treba izobraževati in spremljati dogajanje. Trendi se ves čas spreminjajo. Včasih, na primer, smo uporabljali veliko celofana, potem krep papir, danes pa so materiali za aranžiranje bolj naravni. Tudi pri rezanem cvetju prihaja vedno kaj novega. Medtem ko nageljni in vrtnice ostajajo. Ti bodo pa večni," še pristavi Irena.
Cvetlicarna Just 6Pred dvema letoma so ponudbo razširili še na uokvirjanje slik in gobelinov. Hčerka Urška je končala aranžersko šolo in je v cvetličarni že v veliko pomoč. Najverjetneje bo nadaljevala domačo cvetličarsko dejavnost. Sin Miha pa končuje Srednjo elektro in računalniško šolo v Mariboru.
Glede na to, da je pred nami mesec marec, povprašamo še, ali je to v cvetličarstvu še vedno najlepši mesec. "Ja, osmi marec ostaja, in prvi november tudi. Medtem ko se materinski dan 25. marca in Valentinovo nista preveč prijela. Pa še nekaj je: veliki tuji trgovski centri, ki poceni prodajajo vse - od A do Ž - so prinesli nelojalno konkurenco. S tem tudi cvetličarski poklic izgublja svojo vrednoto," ocenjuje Zoran Just cvetličarsko stroko v današnjem času.

Tekst in foto:
Irena BRDNIK

 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]