info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  5680  
   
  Danes smo:  
  28.3.2024, 18:24:51;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[07.05.2010]

   RAJH PLUS d.o.o., Črešnjevec - družinsko podjetje od leta 1897

Vsak je sam svoje sreče kovač

Tako pravi podjetnik Mihael Rajh iz Črešnjevca, ki nadaljuje obrt svojega deda Blaža, ki je družinsko obrt začel s kovaštvom.
Zgledno urejeni proizvodno-poslovni prostori, več-letno konstantno število okoli desetih zaposlenih, od katerih so nekateri pri Rajhovih že od časa, ko so se pri njih izučili, in, nenazadnje, sin Matej - mladi naslednik, ki je iz strojništva tudi doktoriral, dokazujejo 40-letno uspešno obrtniško pot Mihaela Rajha in njegove žene Slavice.
Mihael Rajh 5 Namenski reduktor2
Korenine Rajhove tradicije segajo v leto 1897, ko je Blaž Rajh začel s kovaško obrtjo v Košakih pri Mariboru, nato pa se kmalu preselil na sedanjo lokacijo na Črešnjevec, kjer je po nekaj letih kovaštvo prevzel njegov sin Mihael Rajh st.. Kovaško tradicijo je nadaljeval Mihael Rajh ml., ki je očetovo dejavnost prevzel leta 1970 in se pet let zatem začel ukvarjati s ključavničarstvom.
Tako je Mihael Rajh ml. letos že sam praznoval 40. obletnico delovanja. Ves čas je v družinsko obrt vključena tudi Mihaelova žena Slavica, ki skrbi za administracijo in finance. Tudi Mihael in Slavica imata naslednika - v obrt je že, kljub študiju, nekaj let vključen sin Matej Rajh, univ. dipl. inž. str., ki je s te stroke tudi doktoriral.
Mihael Rajh 1
Od plugov in vozov do procesne opreme in proizvodnih linij
Mihael Rajh 2
Prvi izdelki, ki so nastajali izpod rok Rajhovih prednikov, so bili plugi, vozovi ter podkovsko kovaštvo in vsi ostali izdelki in storitve, ki jih izdelujejo kovači. Nato pa se je proizvodnja začela usmerjati v izdelavo raznih kmetijskih strojev za predelavo in transport krme za živinorejo. Danes pa imajo Rajhovi zelo širok proizvodni program: rdeča nit je strojegradnja (izdelava reduktorjev ter raznih gonil - standardnih in namenskih), izdelava namenskih strojev (proizvodne linije), vzdržujejo in obnavljajo stroje ter izdelujejo procesno opremo iz nerjaveče pločevine. Med njihove storitve pa spada predvsem mehanska obdelava, izdelava zobnikov in drugih strojnih elementov ter preoblikovanje pločevine.
Zaenkrat se držijo slovenskega trga - izdelujejo po naročilu za znanega kupca. Med njihovimi večjimi projekti je izdelana proizvodna linija za razrez in obdelavo aluminijastih profilov za AHA Emmi Slovenska Bistrica, hladilne naprave za Impol ter procesna oprema za firmi Lek in Krka. Pri poslih radi sodelujejo z drugimi izvajalci, predvsem takrat, ko je v projektiranje in izdelavo določenega izdelka vpletenih več strokovnjakov z različnih področij, sicer pa se najraje dogovarjajo direktno s kupci.
Mihael Rajh naslovnica
Od ideje do izdelave
Mihael Rajh 3
V zadnjih letih pri Rajhovih tudi več projektirajo. "Od ideje, zasnove, ki jo pripravimo skupaj z naročniki, glede na njihove želje in potrebe, pripravimo projekt, celotno razvojno fazo, nato pa izdelek izdelamo in tudi zmontiramo, če gre za izdelek, ki ga je treba montirati, " pravi Matej Rajh. Matej je bil v času doktorskega študija vključen v program 'Mladi raziskovalci iz gospodarstva' na področju mehatronike, kjer je sodeloval pri razvoju haptičnega mehanizma za delovanje v okolju magnetne resonance, ki jo uporabljajo v zdravstvu. V projekt so bile vključene Fakulteta za strojništvo iz Maribora, Fakulteta za elektrotehniko iz Ljubljane in ljubljanski Klinični center.
Inovativen pa je tudi v domači delavnici. "Vsi skupaj, tudi zaposleni so inovativni, ne samo jaz," hitro ob tem poudari Matej, mama Slavica in oče Mihael pa dodata: "Naši zaposleni so zelo zavzeti za delo, vsak izmed njih doda nekaj svojega določenemu izdelku, ki potem nastane. Na izdelku se odrazi delo vseh zaposlenih. Imamo ljudi z dolgoletnimi izkušnjami na tem področju. Veliko jih je pri nas že več kot trideset let. Izučili so se pri nas, in pri nas ostali." Trenutno je pri Rajhovih skupaj 11 zaposlenih, kar je zadnja leta nekje konstantno število na področju njihovega kadra.
Dela imajo veliko, recesijo trenutno, pravi Slavica, najbolj čutijo pri plačilih. "Plačilni roki, plačilna disciplina je slabša, pri tem se pri nas pozna recesija."
In kakšni so načrti za naprej? "Čim več izdelkov lastnega razvoja z visoko dodano vrednostjo," pove Matej, mama Slavica pa dodaja: "Truditi se je treba še naprej, mladi pa nam prinašajo nove izzive."
In kakšni so sedanji časi, če jih primerja šef Mihael s tistimi izpred štiridesetih let, ko je začel? "Nenehno se je potrebno truditi in zagotavljati kakovost, na kateri skozi vsa leta gradimo. Problem v zadnjih letih je, da je delo razvrednoteno, tako se tudi mladi neradi odločajo za tehnične poklice. Vendar pa so vsi časi po svoje lepi. Tako kot si narediš, tako imaš. Vsak je sam svoje sreče kovač!"

Irena Brdnik
Foto: arhiv družinskega podjetja Rajh

 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]