info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  4472  
   
  Danes smo:  
  23.4.2024, 11:16:19;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[11.07.2011]

   Map-trade d. o. o. Slovenska Bistrica: 25 let

Tako pravi Matjaž Pečovnik, lastnik družbe Map Trade d. o. o. v Slovenski Bistrici. Svojo poslovno pot je začel pred 25. leti, novembra leta 1986, potem ko se je poslovil od trinajst-letnega aktivnega alpinizma. Kot gradbeni tehnik je združil ljubezen do alpinizma s svojo gradbeno stroko in postavil trdne temelje, na katerih je firma vsa leta rasla v vertikale in horizontale. Danes pri njih dela 92 redno zaposlenih in pogodbenih ljudi.
Map trade 3
Začel je leta 1986, z višinskimi deli, kovinsko galanterijo in gradbeno mehanizacijo, v Slovenski Bistrici, na Hofu, kjer je imel delavnico. Prva leta je omogočal delo predvsem študentom alpinistom, ki so zanj opravljali sanacije višinskih objektov, kot so dimniki, hladilni stolpi termoelektrarn, silosi, rezervoarji in podobni industrijski objekti. "V osemdesetih letih je bilo spopadanje s sanacijami in proti-korozijsko zaščito težko dostopnih objektov ter objektov velikih višin na alpinističen način, s pomočjo vrvi, redkost," pravi Matjaž Pečovnik.
V nekaj letih nabiranja izkušenj, nakupa specialne opreme in odrov za višinska dela ter podkrepitve s tehničnim kadrom, se je podjetje razvilo v eno vodilnih manjših podjetij za celovita sanacijska dela na višinah. S sloganom 'Obvladamo vertikale' so širili poslovanje po vsej Sloveniji in tudi preko meja.
V devetdesetih letih so se popolnoma specializirali na gradbene sanacije in k ponudbi dodali sanacije poslovnih in stanovanjskih objektov, kot so sanacije fasad, ostrešij, tlakov in drugih delov konstrukcij. Vsa leta so skrbeli za rast na področju specialne tehnične opremljenosti, tako da so danes eni izmed tehnično najbolje opremljenih firm daleč naokoli. Leta 1993 so se nato preselili v nov poslovni objekt na Špindlerjevi ulici ter zgradili centralno skladišče na Jožefu. Konstantno so povečevali število redno zaposlenih, do 52, ko jih je podjetje štelo največ. Nekaj so jih iz poslovnih razlogov nato odpustili, tako da danes pri njih dela 32 redno zaposlenih ljudi, 60 pa po pogodbi. Poleg tega imajo še zunanje sodelavce. "V primeru gospodarske rasti pa se bomo primerno kadrsko oskrbeli," napoveduje Pečovnik. Leta 1998 so opravil tudi prvi pregled zagotavljanja kakovosti, na osnovi katerega je bil podjetju podeljen certifikat kakovosti ISO 9002. Delo na področju kakovosti se je nadaljevalo, s ciljem da zagoto
vijo potrebe in želje kupcev, rezultat česar je zagotavljanje kakovosti v skladu s standardom ISO 9001-2000.
Map trade 4
Od termoelektrarn in mostov do vladne palače

Njihove reference so sanacija dimnika in bloka Termoelektrarne Šoštanj (leta 2004), sanacija Potočnikovega viadukta (leta 2007), sanacija mostu v Zidanem mostu (leta 2004), sanacija mostu čez Dobličico v Črnomlju (leta 2006), sanacija zunanjih fasad in tlakov ter sanacija zamakanja in prodorov vode na Hidroelektrarni Šoštanj (leta 2004) ter sanacije vseh ostalih večjih hidroenergetskih objektov, sanacija viadukta Slatina (leta 2003) in drugih večjih mostov po Sloveniji. "Nato smo se uspešno začeli spopadati tudi s 'horizontalo' ter s pomembnima dimenzijama, časom in prostorom." Med temi objekti so ponosni na obnovo in sanacijo fasade zgradbe S'Oliver, sanacijo fasade in stavbnega pohištva na zgradbi Ministrstva za finance (leta 2004), "ta še ni plačana", pristavi Pečovnik, pa sanacija vladne palače, arhiva RS, sanacija odrske jame v ljubljanski operi in sanacije drugih starejših objektov kulturno-zgodovinske vrednosti. Njihove storitve obsegajo še torkretiranje in injektiranje, protikorozijsko zaščito betona
in železnih konstrukcij, suho peskanje, vodno pranje pod visokim pritiskom (od 400 do 1500 barov), rušenje betona pod visokim tlakom (1500 barov), diamantno vrtanje armirano-betonskih konstrukcij prereza do 400 mm, polaganje folij, razne preglede stanja betona in konstrukcij ter ekspertize na višinah, revitalizacija starih objektov za potresno varnost, statične ojačitve objektov s karbonskimi ter jeklenimi lamelami, sanacije objektov za spremembe obtežitve in spremembo namembnosti. Poleg tega da so s svojim delom razširjeni po vsej Sloveniji, so delali tudi na Hrvaškem, v BIH in na Madžarskem. "Vse v radiusu do 500 kilometrov nam je interesantno."
Na podlagi vseh uspehov je leta 2007 Matjaž Pečovnik bil razglašen za podjetnika leta občine Slovenska Bistrica.
Map trade 5
Neplačevanje v Sloveniji nacionalni šport

Čeprav se tudi recesija pozna, Pečovnik največjo problematiko v gradbeništvu v tem trenutku vidi pri javnih naročilih. "Srž problema je pri naročnikih, ki ne upoštevajo vseh meril. Na primer, prilagajajo reference, njihov odgovor oziroma zagovor pa je, da je vse v meji transparentnosti in konkurenčnosti. Pred zakonom mali in veliki nismo vsi enaki. In še vedno velja VIP - veze in poznanstva. Ponudnikov pa je tudi vedno manj. Resnih ponudnikov nas je pred leti bilo pet, na primer, in nas je tudi zdaj še vedno samo pet takih, ki smo resni, čeprav je danes ponudnikov 100, na primer, ampak niso resni. Tudi projektanti so pri tem veliko krivi, ker ne projektirajo natančno. Vse neznanke vseh sodelujočih pri posameznem projektu bi morale biti rešene pri 'ključu na roke'. In cena ne bi smela igrati toliko vloge, ampak več kvaliteta. Te kriterije bi morali naročniki spremeniti," razloži današnjo problematiko pri javnih naročilih.
"Poleg tega je neplačevanje v Sloveniji nacionalni šport. Ampak se bomo morali naučiti. Slovenija ne prenese toliko operative. Bili so lepši časi, današnji pa so bolj kruti, ampak upamo, da se bodo stvari uredile. Sprejeti zakon o 30-dnevnem plačilnem roku je že pozitivna sprememba. Upamo na še več pozitivne klime in več optimizma. Mi smo pozitivna firma in pozitivno razmišljamo. Res pa je, da nas drugi terjajo v konflikte. Kar zadeva kvaliteto našega dela, pa naj nas drugi ocenjujejo - hvalijo ali grajajo. Nič slabega namreč ni, če si majhen. lahko si kljub temu tudi zelo velik. Podjetnost, prilagodljivost trenutnim potrebam in iskanje novih rešitev, uspešnost v sedanjosti in pozorna zazrtost v prihodnost, sprotno obvladovanje prostora in časa ter iskanje novih priložnosti in tržnih niš, so dejanja velikih, pa naj so na videz še tako majhni. V strateško premišljenem lovu na tržne niše smo se v zdaj v teh letih razvili v močno srednje veliko družbo, ki poleg vertikal obvlada še druge razsežnosti in dimenzije.
Smatramo se za najboljše, prvi med enakimi na tem področju. Map-trade je produkt ljubezni do narave, alpinističnih spretnosti, mladostniške zagnanosti in specialnih znanj gradbeništva," o svojem podjetju danes, ob letošnji 25. obletnici delovanja pravi šef.
Map trade 6
Ob poslovni uspešnosti zelo družinski človek

Poleg dela v firmi ga želja po napredku žene naprej tudi na ostalih področjih, tudi v lokalnem okolju. Na šest hektarjev velikem zemljišču v Vodovnikovi ulici, v naselju Sončni Zafošt, kot ga je imenoval, je zgradil elektrarno, predvidena pa je gradnja še dveh, tako da bo njihova skupna moč znašala 1,8 MW. Je tudi pobudnik in glavni organizator pri gradnji novega planinskega doma na Treh Kraljih, za to humanitarno delo pravi, da je njegovo poslanstvo Slovenski Bistrici.
Doma je zelo družinski človek. Z ženo Darjo imata tri otroke - Lino, Ano-Zalo in Matijo.
V prostem času rad igra golf, pomaga planincem in alpinistom ter se posveča družini.

Tekst in foto:
Irena BRDNIK

 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]