info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  6066  
   
  Danes smo:  
  29.3.2024, 1:37:10;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[02.12.2011]

   Avtoprevozništvo Bojan Grobelnik s. p., Zgornja Polskava

Prevozi hlodovine s Pohorja v dolino

Kljub temu da se je Bojan Grobelnik izučil za lesarskega tehnika, je v njegovem poklicu zmagala družinska tradicija, ko je leta 1993, takoj po končanem pripravništvu v lesarki stroki, odprl samostojno dejavnost avtoprevozništva. Samostojna avtoprevoznika sta takrat bila že njegov oče Alojz in stric Vinko (nekdanji predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Slovenska Bistrica). Ob tem ko je vozil, je ob delu opravil še višjo prometno šolo. "To je pač pri nas že nekako družinsko," pravi. "Po končani osnovni šoli me je veselilo delo z lesom, vendar sem se potem odločil za avtoprevozništvo. Za ljubezen do lesa pa zdaj ni več časa," še pove. Nekaj let sta, dokler se oče leta 2002 ni upokojil, z očetom imela vsak svojo obrt in vsak svojega tovornjaka. "Začel sem z gozdarskim kamionom za prevoz hlodovine, to je kamion s specializirano nadgradnjo dvigala za nakladanje in razkladanje hlodovine," razloži. Tako je združil svoj osnovni lesarski poklic z družinsko tradicijo.
Bojan Grobelnik 4
K prevozom hlodovine še špedicija

Ko se je oče upokojil, je njegov tovornjak - ta je bil špedicijski, ostal pri hiši. Zaposlil je šoferja in v najlepših letih, ko je bilo dela največ, so vozili trije - Bojan in dva zaposlena. Zdaj ko je dela manj, tudi pri njih se pozna recesija, je pri Bojanu še en šofer, ki je pri njih zaposlen že deset let.
Bojan Grobelnik 7Čeprav je Bojan očetov tovornjak zamenjal za novejšega, je špedicijske prevoze ohranil. Tako poleg špedicijskih prevozov (Avstrija, Nemčija, Italija, Hrvaška), še vedno prevažajo tudi hlodovino, zadnje čase pa v veliki meri tudi drogove za elektro omrežja.
Vsa leta skrbijo tudi za obnovo voznega parka. "Čeprav nismo ravno pri novih avtih, ker se bojimo lizingov, bojimo pa se jih pa zaradi plačilne nediscipline, vozni park nekako ves čas obnavljamo po naših možnostih." Zdaj imajo tri tovornjake - gozdarskega in dva špedicijskega. Veliko dela sam. "Če ne bi sam vozil, bi težko preživel." Dela imajo za njihove trenutne kapacitete dovolj, "ga sproti iščemo, in to takrat, ko delo še imamo. Res pa je, da je dela manj kot ga je bilo včasih."
In kako naprej? "V teh okvirih bi radi ostali. Preveč ambicij za velike širitve, vsak zaenkrat, v teh časih, nimam."
Bojan Grobelnik 8Bojan je aktiven tudi pri Območni obrtno-podjetniški zbornici Slovenska Bistrica - je član skupščine že tretji mandat ter član Sekcije avtoprevoznikov, kjer je tudi v upravnem odboru.
Tekst in foto:
Irena BRDNIK

 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]