info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  1039  
   
  Danes smo:  
  19.4.2024, 2:42:49;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[06.05.2005]

   Strokovna ekskurzija Maranello - Rimini - Imola

Strokovna ekskurzija Maranello - Rimini - Imola
VIKEND V ZNAMENJU HITRIH AVTOMOBILOV

Sekcija avtoprevoznikov pri Obrtni zbornici Slovenska Bistrica je v času jubilejne 25. dirke Formule 1 za veliko nagrado San Marina obiskala deželo gostiteljico. Italijanska pokrajina Emilija-Romanija leži na obali jadranskega morja, ob reki Pad in se razteza vse do Apeninov, kjer rodovitno ravnino zamenja gričevnat svet. Na majhnem prostoru je več še danes delujočih in priznanih avtomobilskih tovarn. Kot ljubitelji in sami delujoči v svetu avtomobilizma smo del tega tudi obiskali.

Naša prva postaja je bilo malo mestece Marinela, nedaleč od Bologne, kjer že od leta 1929 družina Ferrari izdeluje cestne in dirkalne avtomobile pod istim imenom. Mogočna tovarna zavzema velik del mesta. V neposredni bližini so pred dobrimi 15. leti postavili muzej, na ogled vsem ljubiteljem in navdušencem. Načudili smo se rdečim lepotcem, nekdanjim in današnjim dirkalnim avtomobilom. Skrivnosti izdelave in tehniko skrbno varujejo, saj je konkurenca v avtomobilskem svetu velika.

Po obilni malici, ki smo jo zahvaljajoč dobri organizaciji prinesli kar s sabo, nas je čakala država v državi, s svojimi 61 km2 ena najmanjših na svetu, San Marino. Z avtobusom smo se pričeli počasi dvigati proti hribu Monte Titano, kjer so se že v davnem 4. stoletju naselili predhodniki današnjih prebivalcev, da so se umaknili pred sovražniki. Svojo neodvisnost so ohranili vse do današnjih dni. Danes je mesto cilj milijonov turistov, obiskovalcev iz vseh koncev sveta. Staro mestno jedro, tik pod vrhom hriba, obdano z obzidjem, s tremi trdnjavami na vrhu in ozkimi uličicami, se je ohranilo vse do danes. Sprehodili smo se mimo trgovin, kjer je mogoče kupiti vse mogoče, mimo cerkva, spomenikov, prav do vrha, od koder se nam je odprl pogled na obalo morja, na ravnino in griče.

Obala jadranskega morja oživi v poletnih mesecih, ko se napolnijo hoteli v mestecih. Mi smo se odpravili do Cattolice, nekaj kilometrov naprej od bolj znanega Riminija. Dolge peščene plaže so še samevale in čakale toplejše dneve. Nestrpno smo pričakovali nedeljo, ko je bila na sporedu čisto prava dirka Formule 1. V želji, da bi čim bolj doživeli cirkus najhitrejših dirkalnikov na svetu, smo v Imolo prispeli že v zgodnjih dopoldanskih urah. Poiskati si kar se da dobro mesto, od koder bo pogled na stezo in dogajanje najboljši, je bila želja vsakega. In se je začelo. Najprej tiho, nato vedno glasnejše brnenje motorjev. In ko je dirkalnik kot puščica švignil mimo, je zadonelo na ves glas. Omamni zvoki, ki si jih še v sanjah nismo predstavljali, so za mnoge največji čar dirkanja. Napetost se je stopnjevala. Najprej trening, dirka formule 3000, pa mimohod voznikov, še nekaj spremljevalnega dogajanja, da nam res ni bilo dolgčas. In že je bila ura dve, ko je šlo zares. Start in odštevanje 62 krogov, kol
ikor jih morajo prevoziti. Ugibanja, kdo bo tokrat najboljši, bodo motorji in gume zdržali … Napet in razburljiv dvoboj med Alonso in Schumcherjem, med velikanoma Renault in Ferrari, kot smo si ga lahko le želeli. Na koncu smo bili vsi zadovoljni . Zmagovalec, slavni Schumi, mi.

Polni vtisov o v živo doživeti Formuli 1 smo se vrnili domov. Z željo, da konec tedna kot smo si ga pripravili v Italiji, kmalu zopet ponovimo.
Urša Sreš

 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]