info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  16930  
   
  Danes smo:  
  16.4.2024, 6:1:33;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[07.02.2012]

   Frizerski studio Breda Brumec, Poljčane: 40 let tradicije

Frizerji smo tudi oblikovalci, ni res da samo strižemo
Breda Brumec naslovnica 1
Pri Brumčevih v Poljčanah je frizerska obrt pri hiši že 40 let. Po mami Zinki jo je leta 1988 prevzela hčerka Breda, ki je od lanskega februarja tudi predsednica Sekcije frizerjev pri Območni obrtno-podjetniški zbornici Slovenska Bistrica.
Breda Brumec 1
"Ker je v tistih časih ko sem se šolala veljalo, da je za tiste, ki so odlični ali prav dobri škoda da bi se šli učit za frizerja, sem sprva končala tekstilno tehnično šolo v Mariboru in leto dni delala v tej stroki, čeprav je mama imela frizersko obrt," je povedala Breda Brumec. Nato pa je zmagalo veselje do frizerstva in do estetike nasploh. "Že v osnovni šoli me je veselilo oblikovanje, moda, zelo si zapomnim barve, imam fotografski spomin, sem vztrajna in natančna. Tako sem potem končala srednjo frizersko šolo v Mariboru in se zaposlila pri mami. Po štirih, petih letih pa sem potem prevzela njeno obrt, skupaj s takrat štirimi zaposlenimi in z vsemi strankami."
Potem je šlo hitro navzgor. "Ker sem imela občutek, da sem v času šolanja na tekstilni šoli nekaj zamudila, sem to želela nekako 'spraviti noter'. Veliko vikendov sem hodila na izobraževanja - v Italijo, Avstrijo, v Nemčijo, v London; na vse kar je dišalo po laseh in frizerstvu sem šla. Pri tem hvala mami, očetu, partnerju in hčerki, da so me pri tem podpirali, saj me takrat veliko vikendov ni bilo doma. Ob tem bi povedala še, da se je na tem področju do danes veliko spremenilo. Izobraževanj iz frizerske stroke je zdaj tudi v Sloveniji zelo veliko, kar križajo se, zato izbiramo, katera obiskujemo. Vseeno pa je tu in tam še fino iti v tujino, da dobiš malo inspiracije in novih idej."

Vsaka stranka odide iz salona unikatna
Breda Brumec 2
Breda ima danes dve redno zaposleni frizerki, poleg tega se pri njej frizerstva učita dve učenki iz srednje frizerske šole, ki pri Bredi opravljata šolsko prakso. "Vajence smo vedno imeli, tudi mama jih je veliko izučila."
Frizerska stroka pa ni le striženje las, ampak veliko več. "Frizerji smo tudi oblikovalci, ne samo da strižemo. Poleg striženja je k vsaki stranki potreben individualni pristop. Upoštevamo njen način oblačenja, obliko frizure prilagajamo tudi k temu, kaj počne v svojem poklicu, kje je v službi, skratka, ukvarjamo se s celostno podobo posamezne stranke. Prav tako pomembno je tudi striženje. Tudi pri striženju je treba upoštevati več dejavnikov: obliko obraza, vrtince las, obliko lobanje, kaj proporcu pristoji, kakšnega razpoloženja je. V salonu je ostalo zelo veliko strank, ki imajo rade klasiko in si ne želijo velikih sprememb, ki so pa živo nasprotje strankam, ki komaj čakajo, da pridemo iz kakšnih izobraževanj in jim podamo zadnjo modo. Trudimo pa se tudi, da se ne ponavljamo. Pomembno je, da si raziskovalec, da imaš rad vedno kaj novega, tudi materiale, preparate. Tudi psiholog moraš biti - vsi ti koščki sestavljajo ta poklic. Pri vsem tem pa je treba imeti mejo - stranki ne smeš nekaj vrinjati, ampak ji d
ovoliti, da pove kaj želi, in to upoštevati in biti pošten do stranke. Vse to je pomembno, če želiš stranke imeti na dolgi rok. Ker, zakaj gre stranka drugam, na primer. Nikoli zato, ker je pri nas ali kje drugje videla drugače navite lase, ampak takrat, ko dobi občutek, da ni zaželena, da se ne trudiš okoli nje, da ji ni všeč komunikacja, osebni pristop, da ne uporabljaš novih materialov. To je statistično znano. Naše stranke so vseh starosti - od najmlajših do starejših, vseh spolov in poklicev, in vse so za nas enake, strank ne predalčkamo. Najbolj lepo pa mi je, ko vidim vesele očke, ko so stranke zadovoljne, ko te objamejo zato ker so zadovoljne s frizuro. To mi veliko pomeni."
Poleg frizerstva v salonu naredijo tudi make-up in indijsko masažo glave, za kar se je Breda posebej izobraževala. Imajo tudi maloprodajo frizerskih materialov (šamponi, dodatki), pravilno uporabo teh tudi strokovno svetujejo glede na probleme las in lasišča.
Breda Brumec naslovnica 2
Radi bi navdušili mlade, da je frizerstvo lep in ustvarjalen poklic

Breda je ustanovna članica frizerske sekcije pri zbornici pred približno 25-imi leti. Zdaj, ko ji predseduje, na vprašanje, kakšne načrte in nove izzive pripravljajo, pove: "Radi bi navdušili otroke nad tem, da je frizerstvo lep in ustvarjalen poklic, da se bodo zanj odločali zato in ne iz razloga ker imajo slab uspeh in ker na kateri drugi šoli ne bi bili sprejeti. Radi bi dvignili nivo frizerski stroki, da ne bi bila več podcenjena. Želim tudi, da bi napredovali vsi člani sekcije, vsi frizerji - da ne tacamo zadaj, ampak da gremo naprej, da se udeležujemo izobraževanj. Pripravljamo pa tudi nov humanitarni projekt, in sicer, da bi vsak posamezen salon prevzel eno družino, ki bi jo sponzorsko redno strigel."
Sekcija trenutno šteje 72 članic in članov, od tega je 58 frizerjev in 14 kozmetikov. "Rada bi, da bi v sekciji prevladovala pozitivna klima, da bi vs ugotovili, da samo združeni smo močnejši."
Breda Brumec 3

Sponzoriranje Katje Koren - podpora mlademu upu

Breda Brumec tudi podpira mladi talent, in sicer sponzorira Katjo Koren. "Nekaj časa smo ji frizure delali zastonj, zdaj polovico računamo. Bili smo z njo na fotoshootingu za video spot, frizirali smo jo za naslovnico za zgoščenko. Za video spot smo ji naredil pet različnih podob. Snemanje je trajalo dva dni na različnih lokacijah. Neprecenljiva izkušnja, polna adrenalina, trenutne koncentracije, spoznavanje novih ljudi. Rada podpiram mlade pri njihovem ustvarjanju, ne gre toliko za našo reklamo, čeprav smo zapisani kot sponzorji. Katja mi je sploh všeč, ker je pozitivna in ker je kljub uspehom ostala realna."

Irena BRDNIK
Foto: Irena BRDNIK

 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]