info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  5018  
   
  Danes smo:  
  24.4.2024, 1:13:13;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[12.03.2012]

   Avto Skrbiš - Milan Skrbiš, s. p., Spodnja Polskava

Avto Skrbiš - Milan Skrbiš, s. p., Spodnja Polskava: prvi mojster avtomehanik na Bistriškem

Brez enotnosti družine in zaposlenih ni uspeha
Milan Skrbis 5
Iz popoldanske obrti Milana Skrbiša je danes pri Skrbiševih na Spodnji Polskavi nastalo družinsko podjetje, v katerem poleg dveh zaposlenih mehanikov doma delata Milanova žena Štefka in sin Matej. Poleg avtoservisa, avtovleke in prodaje vozil je Milan aktiven tudi v bistriški obrtni zbornici in v domači krajevni skupnosti. Še vedno mu oko pade na dogajanja in probleme na
Spodnji Polskavi, in še vedno mu zvok gasilske sirene požene kri po žilah, saj si je kot poklicni gasilec na Zavodu za gasilsko in reševalno službo Maribor kar nekaj let služil kruh, kasneje pa z gasilstvom aktivno nadaljeval v domačem gasilskem društvu.

V času, ko je bil zaposlen pri mariborskem Zavodu za gasilsko in reševalno službo - ZGRS, je leta 1991 odprl popoldansko obrt in začel s servisom vozil. "Ko smo podpisali pogodbo s Suzukijem, pa sem iz popoldanske obrti odprl redno dejavnost," razloži Milan Skrbiš. "Najprej smo delali kot pooblaščeni servis, nato smo začeli še s prodajo vozil Suzuki." V naslednjih letih so se v podjetju prilagajali trgu - poleg Suzukija so se lotili še znamk Maruti in Subaru, ko je trgovska mreža uvoznikov razpadla, je pri hiši ostal Suzuki, kateremu so zvesti še danes. "Imamo pooblaščeni servis, kamor spadajo vsa popravila, tudi kleparska in ličarska dela, katera delamo preko podizvajalcev. Za stranko uredimo vse. Imamo pa tudi prodajo vozil Suzuki."
Milan Skrbis 1
Poleg Suzukija še avtovleka in popravilo vozil drugih znamk

Celotne servise oziroma popravila opravljajo tudi za vse druge znamke vozil, opravljajo tudi diagnostiko in polnjenje klim s certifikatom. Pri hiši je še avtovleka, za katero skrbi sin Matej, ki se je doma zaposlil pred sedmimi leti, ko je končal srednjo šolo za elektrotehnika-elektronika. V podjetju opravljajo tudi cenitve vozil po sistemu QUICK CHECK, asistenco (pomoč na cesti preko zavarovalnic), uredijo tehnični pregled, sklepajo zavarovanja. Pri tem je šef žena Štefka. "Pravzaprav štiri vogale gor drži," pohvalno, malce šaljivo pri tem doda Milan.
Družina zaposluje še dva mehanika. "Zaposlovati smo začeli takoj, leta 1995 se je pri nas zaposlil Branko, ki je še danes pri nas." Poleg tega so izučili dva vajenca - eden je potem odprl svojo obrt v Slovenski Bistrici. Tudi Milan se je učil pri obrtniku, pri mojstru Alojzu Golobu iz Zgornje Polskave. V njegovi delavnici je mojster Golob zahteval red in delovno disciplino, kar je vcepil tudi Milanu, ki skuša to prenesti v svojo delavnico. Po besedah strank in zaposlenih mu to tudi uspeva, za kar je mojstru še danes hvaležen, izvemo.
Milan Skrbis 2
Prvi mojster avtomehanik na Bistriškem
Milan Skrbis naslovnica
Pri Skrbiševih izvemo tudi nekaj aktualnih zanimivosti: "Ljudje zadnje čase bolj spoštujejo prometne predpise, saj opažamo, da je škod manj, manj je avtovleke, manj je asistence," pove Milan Skrbiš. "Prav tako opažamo, da stranke pri servisu naročajo bolj nujne stvari. Dobimo spisek, kaj naj popravimo, in ne več vsega, kar spada pod celoten servis." Prav tako je pri njih v zadnjem polletju malce upadla prodaja vozil, kar je pravzaprav zanimivo, saj je avtomobilska industrija bila pri recesiji na udaru prva.
Milan je tudi prvi mojster avtomehanik, ki je opravil mojstrski izpit. "Po novem sistemu pridobivanja mojstrskih nazivov sem leta 2000 opravil mojstrski izpit za mojstra avtomehanika," skromno pove, ko ga na to spomnimo. Potem ob tem pripoveduje še eno zanimivost: "Na podelitvi, novembra 2001 v Ljubljani, smo se z vodstvom Območne obrtno-podjetniške zbornice Slovenska Bistrica slučajno, brez da smo se prej dogovorili, srečali v hotelu Slon. Takrat sem izvedel, da sem na Bistriškem prvi mojster, ki sem opravil mojstrski izpit po novem sistemu. Danes mi je žal le, da so tako izničili mojstrske nazive."
Še pred mojstrskim izpitom je Milan opravil pedagoško-andragoški tečaj, uredili so tudi verifikacijo obratovalnice, tako da lahko izobražujejo vajence.

Prej ustanovni član, zdaj predsednik sekcije
Milan Skrbis 3
Pred leti, ko se je Sekcija avtoremontnih dejavnosti ustanavljala, je bil Milan pobudnik oziroma ustanovni član. Lani junija pa je, danes okoli 70-članski sekciji, začel predsedovati. "Trenutno je najbolj pereča zadeva odvoz odpadkov, ki nastajajo v delavnicah pri popravilu in vzdrževanju vozil. Gre za odpadke, ki niso ne nevarni in ne splošni. Ker Komunala Slovenska Bistrica ne prevzema vseh odpadkov iz dejavnosti, iščemo med drugimi koncesionarji najugodnejšega ponudnika. V veliko pomoč nam je vodja odlagališča na Pragerskem, ki se zelo trudi, da bi pri njih rešili ta problem. Sicer pa v sekciji želim povezati člane in jih pridobiti k sodelovanju. Veliko je namreč težav v stroki in skupaj jih lahko več rešimo. Kot pri drugih dejavnostih je na tem področju še posebej veliko dela na črno, za rešitev česar pa še ni pravega recepta."
Milan je aktiven tudi v domačem kraju. Gasilstvo, ki je njegova strast že od malega, je pri prostovoljnih aktivnostih še vedno prvo. V njihovi delavnici so tudi restavrirali starodobno gasilsko vozilo Steyr, katero je kot eksponat razstavljeno v prostorih PGD Slovenska Bistrica. Že tretji mandat je član sveta Krajevne skupnosti Spodnja Polskava. Pri prenekateri prireditvi v domačem kraju je bil zraven, tako pobudnik kot član organizacijskega odbora. Še posebej pri avgustovskih prireditvah Spodnjepolskavsko poletje, ki je na Polskavi postalo tradicionalno.
Vendar, "brez enotnosti družine in zaposlenih, brez enotnosti vseh, ni uspeha. Sam si premalo," priznava zasluge tudi drugim Milan Skrbiš.

Irena BRDNIK
Foto: Irena BRDNIK

 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]