info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  2261  
   
  Danes smo:  
  20.4.2024, 14:4:24;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[03.06.2005]

   Evropski denar za slovenske ideje

Evropski denar za slovenske ideje

S polnopravnim članstvom Slovenije v EU je Slovenija upravičena tudi do izdatne finančne pomoči, ki jo EU nudi podjetjem, regijam, lokalnim oblastem, institucijam javnega sektorja in nevladnim organizacijam.

EU nudi finančno pomoč v obliki nepovratnih sredstev in posojil. Za pridobitev nepovratnih sredstev se je potrebno prijaviti na razpise, ki jih objavlja Evropska komisija ali na razpise nacionalnih oblasti, če te izvajajo programe pomoči Evropske komisije. Investicije, sofinancirane s strani EU, bodo v obdobju sedanje in naslednje finančne perspektive tj. do konca leta 2013, predstavljale znaten del celotne investicijske aktivnosti v Sloveniji. To velja tako za privatni sektor kot tudi za javni sektor, kjer je država vključena s financiranjem iz naslova proračuna in z garancijskim potencialom.

Z NLB do nepovratnih sredstev iz skladov Evropske unije
Kot največja slovenska banka si je NLB zastavila cilj, da se aktivno in sistematično vključi v črpanje sredstev iz proračuna EU in se tako uveljavi kot vodilna slovenska oz. regijska finančna institucija na področju pridobivanja nepovratnih sredstev EU.
Violeta Lebreht iz Poslovalnice za gospodarske družbe in samostojne podjetnike Maribor: "V NLB imamo oblikovano celostno ponudbo za stranke, ki želijo konkurirati na razpisih za pridobitev nepovratnih sredstev EU. Vključuje niz svetovalnih storitev od tekočega spremljanja razpisov za sredstva EU, opozarjanja naročnika na nove, zanje zanimive razpise za sredstva EU, do svetovanja naročniku o najboljši strategiji prijave na razpis za sredstva EU in organizaciji aktivnosti v zvezi s prijavo na razpis."
In kako poteka individualno svetovanje strankam glede prijav na razpise za nepovratna evropska sredstva? Damjan Rajh iz Poslovalnice za gospodarske družbe in samostojne podjetnike Ptuj: "Stranka predstavi zasnove projekta, svetovalec specialist iz Nove Ljubljanske banke pa preveri, kako se zasnova projekta ujema z razpisnimi pogoji za pridobitev sredstev EU. Opredeli tudi katere tržne, tehnične in ekonomsko-finančne vidike je potrebno upoštevati v projektu, opozori tudi na katere elemente naj bo stranka pri nadaljnji razdelavi zamisli pozorna. Stranka, svetovalec in poslovni skrbnik se dogovorijo za časovne okvire posameznih opravil. Pogoj za izvajanje svetovalnih storitev je resda podpis pogodbe, plačilo storitev banke pa je vezano na pridobitev nepovratnih sredstev EU.”
Violeta Lebreht iz Poslovalnice za gospodarske družbe in samostojne podjetnike Maribor dodaja, da v NLB poleg svetovanja nudijo tudi (so)financiranje v obliki kratkoročnih likvidnostnih posojil, dolgoročnih posojil, financiranje v obliki kapitalskih naložb preko sklada tveganega kapitala NLB in druge finančne instrumente, ki so komplementarni finaciranju z nepovratnimi sredstvi EU. V okviru posojil iz sredstev Evropske investicijske banke so v NLB na voljo tudi krediti z ročnostjo, ki je daljša od 10 let in z odlogom začetka odplačevanja glavnice do 5 let.
Damjan Rajh iz Poslovalnice za gospodarske družbe in samostojne podjetnike Ptuj je za zaključek prav posebej poudaril: "Stranke podpremo tudi v vmesenem obdobju, ko sredstev še ne morejo črpati, in sicer z drugimi oblikami kreditiranja, ki jih potem stranke poplačajo z nepovratnimi sredstvi. Sredstva namreč dobijo v obliki refundacije in jih lahko črpajo le ob predložitvi računov."

 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]