info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  17757  
   
  Danes smo:  
  19.3.2024, 12:45:17;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[11.10.2012]

   AVTOPREVOZNIŠTVO IN KOMUNALNE STORITVE, Drago Kropec

Drago Kropec, samostojni podjetnik iz Trnovca pri Slovenski Bistrici

Kar nekaj časa sva se z Dragom Kropcem, podjetnikom iz Trnovca pri Slovenski Bistrici, dogovarjala za ta intervju, saj njegov delovni dan traja od jutra do večera. Še dobro, da obstajajo mobiteli, ki so po eni strani velika prednost, po drugi pa človeku ne dajo niti dihati.
Drago Kropec izhaja iz kmečke družine, iz Trnovca pri Slovenski Bistrici. Že zelo zgodaj se je doma naučil, da edino s poštenim delom in delovnimi navadami, lahko preživiš vse politične sisteme in vsa življenjska obdobja.
Kot nam je povedal, so doma imeli veliko kmetijo. Vse obdelovalne površine so v tistih včasih obdelali na roke, kljub temu, da je bil oče zelo napreden kmet. Njegova mati je bila in je še poosebljena dobrota in delavnost. Nekaj te energije je prenesla tudi na svoja sinova.
Drago Kropec ni podedoval podjetja ali obrti. Na "svoje noge" se je postavil sam. Izučil se je za mesarja - prodajalca. Štiri leta je opravljal svoj poklic v podjetju Bistriške mesnine. Kasneje je končal še komercialno -tehnično šolo, nato pa sta z bratom Vinkom kupila kamion, in tako se je začel njegov poklic prevoznika, ki mu je omogočal potovanja, nenehno dinamiko in pester delovni dan.
Najprej je kot prevoznik je razvažal krmila, saj je imel standardno vozilo za razsute tovore. Kasneje pa se je odločil za špedicijske prevoze po takratni Jugoslaviji.
P7300136
Prva sprememba je nastopila leta 1990
Leta 1990 so se na Balkanu že čutile prve politične in gospodarske spremembe. Takrat je Drago prodal svoja vozila in nabavil nova, primerna za odvoz smeti. Naj povemo, da je v tistih letih odvažal smeti za vojsko, kar je bilo v kasnejšem vojnem času sila neprijetno, saj ga je pred vhodom v vojašnice pregledala teritorialna obramba v vojašnici pa vojaška policija. Danes na posamezna mesta ali na poziv postavljajo kontejnerje za kosovne odpadke, ki jih imajo kar 50. Leta 1996 so pričeli z odvozom gospodinjskih smeti za nekatere KS. Odvozi gospodinjskih smeti so trajali vse do leta 2005, ko je koncesijo dobilo podjetje Komunala Slovenska Bistrica, ki je bilo na razpisu cenovno ugodnejše .
IMG 2156
Leta 1999 z bratom ustanovita podjetje SME-TRA d.o.o.
V letu 1999, sta Drago in brat Vinko ustanovila podjetje SME-TRA d.o.o.. Delo poteka dobro, saj se odlično dopolnjujeta. Skoraj deset let sta dobro sodelovala s podjetjem Dinos iz Maribora. Zanje je vozilo kar pet Kropčevih kamionov, ki pa so leta 2008, ko je podjetje zašlo v finančno krizo, kar čez noč izgubili delo. Ni bilo lahko, pove Drago, vendar prodoren kot je, vselej išče nove tržne niše in vselej zna tudi zapolniti gospodarsko vrzel. Po izgubi odvoza gospodinjskih odpadkov v občini Slovenska Bistrica, se je podjetje SME-TRA d.o.o. povezalo s podjetjem Čisto mesto Ptuj. Prodali so nekaj smetarskih avtomobilov in pričeli večidel z odvozom kontejnerskih odpadkov; od plastike, odpadnih gum in železa, in danes še vedno opravljajo lokacijske prevoze.

Na Črešnjevcu se obeta nov zbirni oz. logistični center
Drago Kropec ni človek, ki bi sedel križem rok in čakal, da ladja potone… Še veliko ima idej in načrtov za svoje podjetje in za svoje življenje. Pred kratkim je na Črešnjevcu kupil zapuščeno kurjo farmo, ki stoji na pol hektarja velikem zemljišču. Z veliko vnemo se je lotil obnove. Povišali so zidove, na novo prekrili ostrešje in utrdili temelje. Na tej lokaciji bo bodoči zbirni center odpadnega papirja in plastike. Načrtujejo tudi reciklažo. Kupil je že stiskalnico za baliranje papirja in plastične folije.
Projekt pa ni le zasebne narave, saj Drago načrtuje že na začetku zaposliti nekaj delavcev, kasneje pa tudi več. Takšen projekt zahteva velik finančni vložek, zato je Drago Kropec z idejo navdušil nemško podjetje s katerim poslovno že sodelujejo, da bodo v bodoče na tej lokaciji odprli zbirni oz. logistični center.
Kjer so ideje, volja in delovne navade, tam skoraj ni razloga, da se zastavljeni cilji ne bi uresničili. V to je prepričan tudi Drago Kropec, ki si je pri štiriindvajsetih letih zastavil cilj, odšel od doma k takratni punci Zdenki, ki je danes njegova žena. V Trnovcu, le nekaj deset metrov od njegovega doma, sta si zgradila udobno hišo, ki je po zaslugi žene Zdenke polna cvetja. Rodili sta se jima tudi hčeri Mojca, ki je diplomirana komunikologinja, s svojim s.p., in pa hči Polona, za katero upa, da jo bo pot vodila po njegovih stopinjah, saj bo po končanem študiju komunalna inženirka. Dragove ideje družina podpira in mu ob večjih projektih, kot je bodoči zbirni center na Črešnjevcu, stoji ob strani. Tudi bodoči zet je že zaposlen pri Dragu.
bl  1
Po napornem delavniku je potrebna tudi sprostitev
Drago je družaben človek, ki po napornem delovnem tednu potrebuje tudi sprostitev. Najraje s prijatelji keglja ali igra skvoš. Kadar pa potrebuje mir in samoto gre v naravo. Zelo rad nabira gobe. Na morju pa družino ali prijatelje preseneti tudi s kakšno kulinarično specialiteto.
In kakšen je Drago Kropec kot osebnost? Močan, in trden na svoji poti, ki pravi: "Vse kar je zgrešeno, te ne more zadeti, boli pa …"

Zdenka Detiček Opič



 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]