info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  746  
   
  Danes smo:  
  18.4.2024, 21:25:49;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[22.02.2013]

   Igor Belovič iz Slovenske Bistrice - cvetličar z dušo in telesom

Kadar sta v človeku združena čut za estetiko in ljubezen do cvetja, takrat tudi rezultati dela ne morejo izostati. Naš tokratni sogovornik je Igor Belovič s Tirgota, ki je lastnik cvetličarne Vijolica v Slovenski Bistrici v podnožju pokopališča. Igor Belovič, se je že zelo zgodaj zapisal cvetlicam, kljub temu, da je bil kar deset let zaposlen v Impolu kot vzdrževalec, ga tovrstno delo ni izpolnjevalo. Za dušo si je leta 1995, na Spodnji Ložnici postavil rastlinjak v velikosti 16 x 3,5 m in v njem zasadil balkonsko cvetje in krizanteme. Kot pravi sam, si delo rad "zakomplicira", da je nekaj posebnega, potem uživa v vsakem trenutku.
Kako se je torej začela vaša pot uspešnega cvetličarja?
IMG 2826"Ja, prav usodna je bila tale postavitev rastlinjaka v katerega sem zasadil balkonsko cvetje in krizanteme. Lahko bi rekel, da je bila to odskočna deska za naprej. Na Zgornji Ložnici sem gojil omenjeno cvetje kar štiri leta. Ni bilo lahko, saj na tej parceli ni bilo vode in elektrike. Pogoji so bili res neustrezni, zato sem se leta 1997 odločil in doma v Tirgotu odprl cvetličarno."
Ste imeli ustrezno izobrazbo za to delo?
"Seveda nisem imel prave izobrazbe. Opravil sem prekvalifikacijo. Še prej pa sem se kar precej samoizobraževal, saj me je vse kar je bilo v zvezi s cvetjem, aranžmaji in ostalo floristiko zelo zanimalo. V tistem obdobju je tudi holandska cvetličarska zbornica nudila plačljive tečaje in seminarje v Sloveniji. Vseh teh izobraževanj sem se udeleževal in s trdno voljo in trudom šel naprej svojim sanjam naproti."
Pred leti ste sodelovali tudi na celjskem sejmu in osvojili nagrado - obisk Holandije.
"To je bilo leta 2000. Bil sem cvetličar Flore na celjskem sejmu in si prvič prislužil nagrado in sicer obisk Holandije. Ta nagrada mi je zelo veliko pomenila, saj sem tam odkril mnogo novega in uporabnega znanja. Po tem sem Holandijo še večkrat obiskal in se redno udeležujem posameznih seminarjev. Predlani sem tako sodeloval na delovnem seminarju kjer je bila tema veliki aranžmaji. Kaj to pomeni? To so zares veliki aranžmaji po par metrov, ki se izdelujejo za razna razstavišča, za velike dvorane in za prav posebne priložnosti. Moram povedati, da me tovrstna dejavnost izjemno veseli in navdušuje, saj imamo ustvarjalci povsem proste roke kar zadeva aranžmaje in prav tukaj lahko vsak posameznik izrazi del sebe."
Z izobraževanjem pa želite doseči tudi prav poseben naziv. Povejte kaj o tem.
ranzma 015"Čeprav sem s svojim znanjem in sposobnostmi zadovoljen, sem si vendar zadal cilj, da z omenjenim izobraževanjem nadaljujem in si pridobim naziv evropski florist I. stopnje. S tem nazivom si pridobim tudi evropski certifikat. Kaj (in ali če sploh kaj) mi bo ta naziv prinesel bi težko rekel. Vem pa, da nas stranke cenijo tudi po naši strokovnosti in znanju."
Cvetličarna Vijolica je na dobri lokaciji. Kaj vse opravljate v vaši poslovalnici?
"Kar zadeva lokacijo je dobra in ni. Pri nas pač prevladuje žalna floristika in vse kar sodi zraven. Na tej lokaciji sem že dve leti, tako, da so se tudi stranke že navadile, da ni potrebno cvetja, sveč in podobnih stvari nositi s seboj, saj lahko prav tako po ugodni ceni kupijo pri nas na samem pokopališču. V cvetličarni Vijolica strankam nudimo prav vse kar je potrebno ob pogrebih in za grobove. Poleg prodaje vseh vrst sveč, izdelujemo vence, ikebane, pišemo na spomenike, obnavljamo spomenike, zasadimo grobove, okrasimo cerkve in podobno. Tukaj bi rad poudaril tudi to, da prav tako pripravljamo poročne šopke, okrasimo prostore za poročna slavja in izdelujemo šopke in aranžmaje za vse ostale priložnosti."
Dobro sodelujete tudi z II. Osnovno šolo v Slovenski Bistrici.
"Ja, prav ponosen sem, da lahko sodelujem z osnovno šolo na Poklicnem bazarju. Predstavljam poklic cvetličarja, ki je zelo razgiban in zanimiv. Skupaj s šolarji ustvarjamo šopke, aranžmaje in ostalo in po najboljših močeh se trudim približati poklic cvetličarja mladim, kot lep, časten , zanimiv in ustvarjalen. Mislim, da sem jih navdušil. Ker sam v tem delu uživam, sem nekaj tega navdušenja prenesel tudi na otroke. V delu moraš uživat, drugače je "tema"…"
Holandija vas neustavljivo privlači. Tudi letos jo boste obiskali, zakaj?
"Res je, Holandija diha s cvetjem. To, kar lahko vidimo tam je nekaj posebnega. Tudi letos se bom udeležil
Floriade, ki je največja tovrstna prireditev v tej državi. Spet bomo izdelovali velike kompozicije in prav veselim se že. Vrnil se bom poln idej, novosti in znanja, ki ga bom potem s pridom uporabil pri svojem delu."
Ljudje pravijo, da ste zelo prijazni in ustrežljivi do svojih strank.
"Stranke je treba negovati, kot rože in jim biti na voljo. Res jim rad ustrežem, če le lahko. Mnogi me tako prosijo, da jim na grobovih prižigam sveče, zalijem cvetlice ali poberem prazne sveče z groba in podobno. Moj odnos do strank je še posebej pomemben saj gre za občutljivo plat našega življenja. Če si ljudem na voljo in jim priskočiš na pomoč, ko potrebujejo, se to vselej obrestuje. Pa saj veste…, dobro se z dobrim vrača"
venci 002Kaj pa vaša družina, vam ob "špicah" pomagajo? Bo morda kdo od otrok nasledil vaše delo?
"Srčno upam, da ne. Zares si ne želim, da bi moja otroka delala to, kar delam sam. Tu praktično ni delovnega časa, ni praznikov, delaš, ko je delo in to je zelo zahtevno in včasih tudi naporno. Zato pravim, da je pomembno, da to kar delaš, delaš rad ali pa te ni… Na pomoč mi ob prvem novembru priskoči žena, za kar sem zelo vesel."
Kako pa v vaši branži občutite gospodarsko krizo?
"Kot povsod drugod, se tudi pri nas cvetličarjih pozna kriza. Ljudje kupujejo manj vsega. Tudi venci in ikebane niso več tako razkošni. Sem član sekcije cvetličarjev pri OOZ Slovenska Bistrica in za našo državo lahko rečem, da je na papirju vse zelo lepo zapisano, v praksi pa smo podobni švicarskemu siru - preveč je lukenj, ki jih nekateri s pridom izkoriščajo. Država od nas podjetnikov pobere denar, žal tudi tisti, ki ga nekateri nikoli ne bodo iztržili od svojih dolžnikov. To ni pošteno in to je ključni problem zaradi katerega smo tam kjer smo."
Kaj pa počnete v prostem času? Kako si naberete novih moči?
"Sem človek narave, zato prosti čas, ki ga je zelo malo izkoristim tudi za planinarjenje in pa za prepevanje. Sem član MePZ Štefana Romiha iz Črešnjevca, kjer najdem prav tako veliko sprostitev in spokoj. Zelo rad preživljam čas tudi s svojo družino; z ženo Tanjo, sinom Anžetom, ki študira kemijo in s hčerko Dunjo, ki pa jo študijsko zanima dediščina Evrope in Sredozemlja. Seveda ne smem pozabiti še sprehode s psičko Nalo."

Igor Belovič Evropski florist 1. stopnje

Ko smo se z Igorjem Belovičem pogovarjali in je nastajal tale intervju, nam je povedal, da bo v mesecu februarju opravljal še izpit za naziv Evropski florist 1. stopnje. No, zdaj ta naziv že ima.
V soboto, 9. februarja je potekal mednarodni praktičen izpit v kongresnem centru na Brdu pri Kranju, ki ga je organiziral Biotehnični center Naklo. Deset kandidatov od tega kar osem Slovencev je moralo za strokovno oceno izdelati tri aranžmaje za različne priložnosti, ki jih je nato ocenila mednarodna strokovna komisija, v kateri so sodelovali strokovnjak iz Švedske, Holandije in Slovenije.
Pogoj, da se je kandidat sploh lahko prijavil na ta izpit je bilo vsaj petkratno sodelovanje na raznih delavnicah od tega vsaj enkrat v Holandiji.
Komisija je posamezne izdelke ocenjevala s točkami. Tokrat so bili kandidati zelo izvirni in kreativni nam je povedal Igor Belovič, saj so vsi opravili izpit in si s tem pridobili prestižni naziv Evropski florist 1. stopnje.
Kaj to pomeni za delo, ki ga opravlja gospod Igor, bodo gotovo povedale zadovoljne stranke, ki bodo z zaupanjem lahko v Cvetličarni Vijolica v Slovenski Bistrici naročale unikatne šopke, aranžmaje ali pa kar okrasitev prostorov za posamezne pomembne trenutke v življenju.


Tekst: Zdenka Detiček Opič
Fotografije:arhiv Igorja Beloviča



 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]