info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  1559  
   
  Danes smo:  
  19.4.2024, 20:33:38;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[03.06.2015]

   REGRESNI IN ODŠKODNINSKI ZAHTEVKI

Aktualna obvestila št. 04-2015


REGRESNI IN ODŠKODNINSKI ZAHTEVKI

Regresni in odškodninski zahtevki žal postajajo naša vsakodnevna praksa na področju varnosti in zdravja pri delu v primeru povzročenih poškodb pri delu.
Delodajalci večinoma še vedno ne poznajo podrobnejših določil Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju in Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, s tem pa se ne zavedajo dovolj njihove odškodninske odgovornosti ter možnosti upravičenih zahtevkov za povrnitev škode Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) v primeru nastanka poškodb pri delu, nastalih po krivdi delodajalca, ter možnosti zahtevkov za povrnitev škode Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) v primeru nastanka invalidnosti, telesne okvare, potrebe po tuji pomoči in postrežbi ali smrti zavarovanca.
Regresne zahtevke postavljata torej zdravstvena in pokojninska zavarovalnica, ki imata za to svoje ravnanje vso zakonodajno podporo in ustrezno podlago. Za enkrat so takšni zahtevki s strani obeh zavarovalnic usmerjeni predvsem do delodajalcev, ni pa nemogoče, da ne bi bili podani tudi do delavcev, še posebej v primerih, ko gre za dokazana kazniva dejanja.
Takšni regresni zahtevki predstavljajo dejansko izračunane stroške, ki sta jih imeli zavarovalnici s plačilom stroškov zdravljenja poškodovanih delavcev, rehabilitacije, nadomestilom odsotnosti z dela, s plačevanjem invalidskih pokojnin ipd. Izračuni teh stroškov so praviloma zelo visoki in lahko velikokrat predstavljajo za delodajalce znesek, ki ga podjetje le s težavo plača ali pa sploh ne more.
Zavrnitev regresnih zahtevkov s strani delodajalcev, ki se ne strinjajo s svojo odgovornostjo za nastanek poškodb, se praviloma končajo na sodišču, kjer skušajo delodajalci dokazati, da niso odgovorni za nastale poškodbe, kar pa jim le redkokdaj uspe. Tako se v večini primerov višina regresnega zahtevka za delodajalce poveča še za vse sodne stroške.
Odškodninski zahtevki so praviloma usmerjeni s strani poškodovanih delavcev do njihovih delodajalcev, ki so objektivno vedno odgovorni za varno delo delavcev. Pri teh zahtevkih pa domišljija delavcev (in še bolj njihovih odvetnikov) skoraj ne pozna razumnih meja, ko gre za ocenjevanje in ovrednotenje nastale škode zaradi poškodb pri delu.
Proti tem zapletom se lahko večinoma uspešno obranimo le s sistematično preventivno, torej z urejenostjo področja varnosti in zdravja pri delu podjetjih.
V primeru že nastalih zapletov (torej poškodb, ki danes praviloma posledično pomenijo regresne zahtevke in odškodnine) lahko delodajalcem nudimo veliko oporo in pomoč strokovni delavci na področju varnosti in zdravja pri delu ter sodni izvedenci s tega področja, saj so pri dokazovanjih odgovornosti v sodnih postopkih bistvene strokovne izkušnje in odločilne podrobnosti, ki jih nestrokovnjaki večinoma niti ne zaznajo oz. jih sploh ne poznajo. Pomen strokovnih dokaznih postopkov je toliko pomembnejši, saj s tem soustvarjamo sodno prakso, ki bo veljala v prihodnje.

Varno in zdravo!
Damijan Lenošek

 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]