info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  32338  
   
  Danes smo:  
  25.6.2024, 8:7:10;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[31.08.2015]

   OZNAČEVANJE NEVARNIH KEMIKALIJ PO NOVEM

OZNAČEVANJE NEVARNIH KEMIKALIJ PO NOVEM

V Evropski uniji velja enoten sistem označevanja nevarnih kemičnih kemikalij, to so t.i. primarne oznake na embalaži, ki opozarjajo na nevarnost in te se bodo postopno spremenile. Zakonodaja Evropske unije je uvedla nov sistem za razvrščanje in označevanje kemikalij, ki je enoten za cel svet in so ga uskladili pod okriljem OZN. To je globalno usklajen sistem GHS (Globally Harmonised System of Classification and Labelling of Chemicals).
Na osnovi tega sistema je Evropska unija delno prenovila sistem razvrščanja, označevanja in pakiranja nevarnih kemikalij z uredbo CLP (Classification, Labelling and Packaging of substances and mixtures regulation). Ta uredba določa, katere kemične snovi in zmesi so nevarne in kako mora biti javnost o nevarnostih obveščena. Po novem se uvajajo nekoliko drugačni simboli in tudi nevarne snovi so drugače razvrščene. Glavni cilj pa ostaja isti: informacijo o nevarnosti kemikalije je treba z etiketo in varnostnim listom posredovati uporabniku.
Novi način razvrščanja in označevanja nevarnih kemikalij je podoben prejšnjemu sistemu, uvaja pa se postopno. Dokončno bo povsem zamenjal starega leta 2017.

Označevanje nevarnih kemikalij: http://www.sos112.si/slo/tdocs/plakat_ghs.pdf
Kaj je drugače?
Namesto 10 starih skupin nevarnosti imamo po novem 28 skupin, od tega je 16 skupin, ko gre za fizikalno-kemijske nevarnosti, 10 skupin nevarnosti za zdravje ter 2 skupini nevarnosti za okolje.
Spreminjajo se tudi simboli. Namesto 7 starih simbolov za nevarnosti je po novem 9 novih, t. i. piktogramov. Po novem so nevarnosti tudi drugače sistematizirane. 15 kategorij za nevarnost je nadomestilo 28 razredov nevarnosti s približno 80 kategorijami nevarnosti. Po novem pri označevanju ne bo več starih stavkov R (risk) in S (safety), ki so opozarjali na nevarnost in previdnost; nadomestili jih bodo H in P stavki. 68 opozorilnih stavkov (R-stavki) bo nadomestilo 70 stavkov o nevarnosti H-stavki ("Hazard statements") in dodatno 25 H-stavkov, ki bodo v veljavi le v EU. 73 obvestilnih S-stavkov bo nadomestilo 135 previdnostnih P-stavkov ("Precautionary Statements").

Primerjava novega in starega načina označevanja nevarnih kemikalij: http://www.sos112.si/slo/tdocs/staro_novo_primerjava.pdf

Natančnejše informacije najdete na spletni strani Urada Republike Slovenije za kemikalije.

Varno in zdravo!

 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]