info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  1943  
   
  Danes smo:  
  20.4.2024, 4:27:29;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[15.11.2005]

   Ladislav Uršič - mojster preoblikovalec kovin

"Treba se je bilo veliko učiti!"

Ladislav Uršič, samostojni podjetnik iz Slovenske Bistrice, je še en obrtnik, ki je opravil mojstrski izpit. 16. novembra lani so mu v ljubljanskem Cankarjevem domu na svečani podelitvi izročili priznanje, na katerem piše mojster preoblikovalec kovin.
Začel malo obratno

"Izobraževanje in kasneje mojstrski izpit sva opravljala skupaj s stanovskim kolegom Štefanom Ajdom iz Korpelj. Začela sva malo obratno. Ponavadi se izobraževanje začne s teorijo, midva pa sva začela s prakso in vse skupaj zelo hitro opravila. Junija sva začela, vmes so bili dopusti, oktobra pa sva že imela opravljene vse izpite," pripoveduje Ladislav Uršič.
Vse izobraževanje, teoretični in praktični del, je Ladislav Uršič opravil v Srednješolskem centru v Domžalah. Program je bil sestavljen iz ekonomskega, pedagoško- andragoškega in praktičnega dela, predavanja pa so bila organizirana ob koncih tedna. Iz vsakega posameznega dela je bilo potrebno opraviti izpit. "Treba se je bilo veliko učiti tudi doma, saj je na enem izmed izpitov bilo okoli 130 vprašanj," je dodal Uršič. Na vprašanje, koliko ga je vse skupaj stalo, pa je povedal, da okoli 500 tisoč tolarjev, od tega mu je bistriški Sklad za dopolnilno izobraževanje povrnil okoli 120 tisočakov.

Prednosti mojstrskega izpita

Ladislav Uršič pravi, da se je za izobraževanje mojstra odločil predvsem zato, ker si je tega želel, "poleg tega pa sem bil tudi malce radoveden, kako to poteka. Vsekakor je bil to zame nov izziv in pridobitev v sami stroki. Naučil sem se tudi veliko o ekonomiji, na vseh področjih, tudi na področju delovnih razmerij, pri pedagoško-andragoškem delu pa kako ravnati z vajenci in z zaposlenimi."

Samostojni podjetnik od leta 1996

Po opravljeni poklicni kovinarski šoli je bil najprej štiri leta zaposlen v mariborskem Stavbarju, nato dve leti v Kovinoplastiki Čebular v Poljčanah. Takrat je svojo stroko malce preusmeril v plastiko, kot je povedal. Sledilo je trinajst let zaposlitve pri samostojni podjetnici Adeli Dornik v Slovenskih Konjicah. "Ko sem takrat ostal brez službe, sem se leta 1996 odločil za samostojno pot," je razložil Ladislav svoj začetek samostojne poti podjetništva.
Zdaj izdeluje in montira železne konstrukcije, ograje, stopnice ter razno orodje. Zaenkrat nima zaposlenih, dela pa je, kot pravi, zelo veliko. Kaj pa plačila? "Pri individualnih naročnikih še gre, večje težave so pri podjetjih, kjer je včasih treba na denar čakati tudi pol leta, pa še takrat bi kar nekaj kompenzirali."
Cene njegovih storitev zaradi mojstrskega naziva niso poskočile, saj pri tem obstajajo neki okvirji za določeno delo, kot je povedal. Tudi zaradi konkurence na trgu? "Konkurenca na trgu je prisotna, ampak zaenkrat s tem ni večjih težav. Zaenkrat tudi pri varjenju orodij v bližnji okolici nimam prave konkurence, saj tovrstnega orodja ne more variti vsak. Gre za strokovne postopke in znanje."

Drugo leto razširitev dejavnosti

Ladislav Uršič trenutno dela doma, sicer pa v Laporju gradi novo delavnico, kjer bo prostora za delo okoli 300 kvadratnih metrov. "Rad bi, da bi v Laporju delo steklo drugo leto. Takrat bom tudi zaposlil dva delavca."
Na naše vprašanje o tem, kako in ali mu je pri mojstrskem izpitu ob strani stala bistriška Obrtna zbornica, pove, da ja. "Vse informacije in napotke, ki sem jih potreboval, sem dobil tam."

Irena BRDNIK

 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]