info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  6588  
   
  Danes smo:  
  29.3.2024, 13:17:28;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[07.07.2006]

   KAKO PRIDOBIMO UPORABNO DOVOLJENJE

Izvedenci za področje varnosti in zdravja pri delu, strojništva, sanitarno področje,... na tehničnih pregledih v postopku pridobitve uporabnega dovoljenja po Zakonu o graditvi objektov, možnost predhodnih izvedenskih ogledov

Zaključna faza graditve objektov pred pričetkom njihove redne uporabe je postopek pridobitve uporabnega dovoljenja. Šele z izdajo uporabnega dovoljenja lahko uporabniki objektov začnejo z uporabo objektov v skladu z njihovim namenom uporabe oziroma s predvideno dejavnostjo v objektih.
Uporabno dovoljenje izda pristojni upravni organ za gradbene zadeve na osnovi uspešno opravljenega tehničnega pregleda. Tehnični pregled novozgrajenega oziroma rekonstruiranega objekta se opravi na osnovi vložene zahteve za izdajo uporabnega dovoljenja, podane s strani investitorja, ko le-ta skupaj z nadzornikom ugotovi, da je objekt ali njegov del zgrajen oziroma rekonstruiran v skladu z gradbenim dovoljenjem tako, da ga je možno uporabljati, in da je izdelan projekt izvedenih del.
Zahtevo za izdajo uporabnega dovoljenja mora investitor vložiti najpozneje v osmih dneh po prejemu obvestila izvajalca, da je gradnja končana.
Če investitor ne vloži zahteve za izdajo uporabnega dovoljenja, jo lahko vloži izvajalec.
V zahtevi za izdajo uporabnega dovoljenja je treba navesti, da je objekt zgrajen oziroma rekonstruiran v skladu z gradbenim dovoljenjem, številko in datum gradbenega dovoljenja, podatke o projektantu, ki je izdelal projekt za izvedbo in projekt izvedenih del ter podatke o izvajalcu oziroma izvajalcih, ki so objekt gradili oziroma rekonstruirali.
- Pristojni upravni organ za gradbene zadeve imenuje komisijo za tehnični pregled in določi datum tehničnega pregleda.
- V komisiji za tehnični pregled morajo biti predstavniki tistih projektnih soglasodajalcev, ki so določili pogoje ali dali soglasje k projektnim rešitvam za gradnjo.
- Če je zaradi tehnične ali druge specifičnosti objekta potrebno, se lahko v komisijo imenujejo še drugi strokovnjaki (izvedenci) za različna strokovna področja (na primer za področje varnosti in zdravja pri delu, strojništvo, sanitarno področje,...).
- Velikokrat se šele na tehničnem pregledu ugotovi, da že pri projektiranju in kasneje pri graditvi oz. rekonstrukciji objektov niso bili upoštevani vsi veljavni predpisi, ki urejajo področje na primer varnosti in zdravja pri delu, oziroma da izvedba ni v skladu z veljavno zakonodajo.
- Včasih je odprava ugotovljenih pomanjkljivosti razmeroma enostavna in ne predstavlja v postopku pridobitve uporabnega dovoljenja večjih posegov v objekt, vedno pa predstavlja najmanj časovno zakasnitev pri izdaji uporabnega dovoljenja. Večje težave oziroma zapleti pa lahko nastopijo pri večjih ugotovljenih pomanjkljivostih, katerih odprava lahko predstavlja večji finančni zalogaj in večinoma večje zakasnitve pri izdaji uporabnega dovoljenja.

Zato naj omenimo, v izogib morebitnim zapletom na tehničnem pregledu, možnost in smiselnost izvedbe predhodnih izvedenskih ogledov objektov (pred tehničnim pregledom objekta) s strani strokovnjakov z različnih področij (varnost in zdravje pri delu, varstvo pred požarom, sanitarno področje, elektrotehnika, strojništvo,...) in s tem ustrezne priprave objektov na tehnični pregled.

Varno in zdravo!
Damijan Lenošek

 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]