info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  1251  
   
  Danes smo:  
  19.4.2024, 10:6:36;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[10.02.2007]

   INTERVJU: OLGA KALAN

INTERVJU: OLGA KALAN

Olga Kalan predsednica bistriške obrtne zbornice tudi drugi mandat

Potem, ko si je Olga Kalan, rojena 16. julija 1952 na Ptuju, po poklicu hotelski tehnik, svojih prvih deset let službovanja nabirala izkušnje na področju turizma v mariborski Turistični agenciji TTG, nato pa še dve leti vodila Železničarski dom na Pohorju, je leta 1982 stopila na samostojno obrtniško pot. Takrat najbrž ni slutila, da bo iz takrat ustanovljene Kalanove gostilne z eno posebno sobo in "šank prostorom" nastalo gostišče s kapaciteto 160-ih gostov, da bo leta 2007 praznovala 25. obletnico delovanja in da bo nekoč celo predsedovala stanovski organizaciji, kateri pripada.
Ob možu Jožefu in hčerki Simoni ji je uspelo; danes je srečna babica dvema vnukoma - 14-letnemu Urbanu in 10-letni Tinkari.
In ni naključje, da so ji člani skupščine Območne obrtne zbornice Slovenska Bistrica na decembrski seji ponovno soglasno izkazali zaupanje, da bistriško zbornico po uspešnem vodenju v prejšnjem mandatu vodi tudi v naslednjih štirih letih. Kalanova ima namreč poleg tovrstnih tudi 14-letne izkušnje iz članstva v Upravnem odboru in predsedovanja Sekcije gostincev, kot nekdanja svetnica pa pozna tudi delo krajevne skupnosti. Ob vsem pa ni pozabila tudi na svojo stroko - sebe in svoje zaposlene nenehno izobražuje na področju umetnosti kulinarike in sommelierstva. S tekmovanj Gostinsko-turističnih zborov, kjer vsako leto poteka srečanje gostinske elite, namreč odnašajo zlata, srebrna in bronasta priznanja.
In kaj je njen hobi? "Delo in delo in delo," radostno pove.Intervju Olga Kalan 1

* Na decembrski volilni skupščini niste imeli protikandidata, kar ste takrat komentirali, 'da ste presenečeni'; poslanci so vas nato izvolili soglasno. Kakšen je vaš komentar?
"Moram reči, da je to častna funkcija, zato se zahvaljujem za zaupanje vsem, ki so me izvolili. Upam, da ne bom nikogar razočarala. Še naprej bom delala z vso svojo močjo in poskusila čim uspešneje krmariti med interesi obrtnikov in med zakonodajo."
* Predsednica Območne obrtne zbornice Slovenska Bistrica ste zdaj drugi mandat, kar poznavalci ocenjujejo za optimalno. Ali tudi vi menite, da je po štiri-letnih izkušnjah predsedovanje oziroma zastopanje obrtniških interesov lahko še intenzivnejše?
"Ja, to je res. Prva štiri leta, kljub temu, da sem vsa leta že članica upravnega odbora, so bile še določene nove zadeve, ki sem jih morala spoznati. To so aktivnosti na nivoju Obrtne zbornice Slovenije, kar pa ni ozko področje. Drugi mandat bomo zdaj lahko že delali boj intenzivno, tudi zato, ker se, predvsem na nivoju državne zbornice, že bolje poznamo. Prenašanje informacij in krmarjenje med lokalno ter slovensko zbornico bo zdaj veliko lažje, ker stvari že bolje poznam."
* Na enem izmed decembrskih srečanj obrtnikov ste poudarili, da boste 'napeli vse sile', da se z Obrtno zbornico ne bo zgodila enaka usoda kot se je z Gospodarsko zbornico. Ta bojazen je menda zaenkrat neupravičena, ali pač?
"To sem res poudarila, ker se mi je zdelo zelo pomembno. Gospodarska zbornica je zbornica velikih podjetij, Obrtna zbornica pa srednje velikih in malih podjetnikov. Od 1. decembra lani, članstvo v Gospodarski zbornici ni več obvezno, članarina Obrtni zbornici Slovenije in njenim delujočim Območnim obrtnim zbornicam pa zaenkrat ostaja takšna, kot je bila doslej, torej za samostojne podjetnike in druge oblike gospodarskih družb, ki opravljajo obrtno dejavnost, obvezna. Tako bo vse leto 2007 oziroma do spremembe obrtnega zakona, ki je v nastajanju, prinesel pa naj bi preimenovanje Obrtne zbornice Slovenije v Zbornico obrti in podjetništva ter opredelil enotno članarino v vsej Sloveniji."
* Z novim letom je prišlo do spremembe višine članarine območne obrtne zbornice. Ali menite, da je novi, poenoten znesek, ki zdaj ni odvisen od podjetnikovega prometa, do obrtnikov bolj pošten?
"Glede na to, da Davčni urad za nas več ne pobira članarine, smo bili primorani sprejeti določilo, da je članarina enotna za vse člane, saj na zbornici podatkov o zavarovalni osnovi, od katere si posameznik plačuje prispevke, nimamo. Višino članarine glede na dosežen promet oziroma višino zavarovalne osnove podjetnika je tako nemogoče določiti. Sprememba pa je verjetno za nekatere bolj poštena, za nekatere pa manj."
* Drugo leto bo spremembi tega zneska sledila še sprememba višine članarine Obrtni zbornici Slovenije. Tudi ta znesek naj bi v prihodnje bil enoten, vendar odvisen od doseženega letnega prometa oziroma velikosti podjetja. Ali menite, da bo zbornica zbrala dovolj denarja za svoj obstoj?
"Za svoj obstoj morda ja, vendar bomo morali zelo racionalno obračati denar, da bomo lahko našim članom še naprej nudili vse ugodnosti v takšnem obsegu kot smo jih doslej. To so organizacije seminarjev in izobraževanj, povračilo stroškov za izobraževanja, ki se jih naši člani udeležijo drugje, zunaj zbornice, vzdrževanje počitniških kapacitet, športne aktivnosti, udeležitve na Obrtnem sejmu v Celju in druge aktivnosti, na katere so obrtniki že navajeni."
* Poleg ostalih ugodnosti, ki jih imajo člani, je tudi kartica Obrtnik, ki prav v teh dneh pridobiva na veljavi, postaja namreč plačilna. Kako bo v praksi?
"Ja, kartica Obrtnik dobiva plačilno funkcijo. Imetniki Visa kartice - Nove KBM, PBS, Banke Celje in Banke Koper, bodo ob zamenjavi VISA kartice, na novi VISA kartici dobili tudi kartico Obrtnik. Tisti, ki nimajo VISA kartice, izdane pri zgoraj navedenih bankah, pa bodo dobili novo, samostojno plačilno kartico Obrtnik, tako imenovano predplačilno kartico, ki bo hkrati tudi identifikacijska kartica. Z eno in drugo bodo lahko člani plačevali poslovne stroške, račune v trgovini ali restavraciji, kupili karkoli za delo v delavnici ali pisarni, dvigovali gotovino na bankomatih in bankah doma in v tujini ter opravljali varne nakupe preko spleta. Še vedno pa bo kartica Obrtnik tudi identifikacijska kartica, kar pomeni ugodnosti pri nakupih in storitvah obrtnik - obrtniku, z njo pa bo možno še naprej koristiti vse popuste, tako kot doslej."
* Bistriška zbornica ima v primerjavi z drugimi območnimi zbornicami v lasti veliko počitniških kapacitet, ki so za koriščenje na razpolago obrtnikom in pri njih zaposlenim delavcem. Ali načrtujete še kakšen dokup ali investicije na tem področju?
"Zaenkrat ne. Dovolj velik zalogaj je že vzdrževanje vseh sedemnajstih enot na desetih različnih lokacijah. Če bomo tako dobro skrbeli za ohranitev in tekoče vzdrževanje le-teh, bomo zadovoljni.
Ob tem bi dodala, da so kapacitete dobro zasedene. Če jih popolnoma ne izkoristijo naši člani, jih ponudimo tudi zunanjim gostom, seveda po redni, višji ceni, ki je sorazmerno še vedno nižja od cen, ki jih ponujajo turistične agencije."
* Vprašanje iz vaše stroke. Kaj bo prinesla uvedba novega zakona, ki bo narekoval prepoved kajenja v vseh gostinskih lokalih in v nekaterih ostalih javnih prostorih? Ali podpirate zakon, ali boste v sekciji gostincev pripravili replike?
"Zakon podpiram. V sekciji ne bomo pripravljali replik, ker hrana in nikotin ne gresta skupaj. Če govorim o našem lokalu, kjer dajemo poudarek na dobri hrani, absolutno podpiram ta zakon."
* Kako so se gostinci temu prilagodili v tujini, kako se boste vi?Intervju Olga Kalan 2
"Osebno poznam situacijo iz Finske, Irske in Italije, kjer je zakon že v veljavi. Ljudje so zakon sprejeli, prav tako so se mu prilagodili tudi gostinci. Le-ti so pripravili določen prostor, ki je ločen od ostalih prostorov v gostišču. Gre za kadilnico, kjer je urejeno prezračevanje, opremljena pa je s fotelji, klubskimi mizicami, skratka udobno urejena. Gostje si lahko v ta prostor odnesejo kavico ali napitek in z užitkom pokadijo svojo cigareto. Nekaj takšnega nameravamo urediti tudi v naši gostilni."
* Kaj menite o dveh velikih investicijah v Slovenski Bistrici - o proizvodno-obrtni coni in o projektu Alureg? Bodo na teh območjih svoj prostor pod soncem lahko našli tudi zasebniki?
"Vsekakor, kar nekaj naših podjetnikov je v obrtni coni že kupilo zemljišča. Pri tem moram poudariti, da naša zbornica zelo dobro sodeluje z RIC-em. Sekretarka Stanka Kelih je članica Sveta RIC-a, tako da informacije dobivamo iz prve roke, prvi izvemo za vse nove projekte, hkrati pa imamo možnost vplivati na nekatere odločitve, da so bolj ugodne za obrtnike.
Sicer pa zelo pozitivno gledam na te investicije, saj gre za dokaj realne projekte."
* V novem mandatu občinskih svetov Občin Slovenska Bistrica in Oplotnica je kar nekaj svetnikov tudi iz obrtniških vrst, ki zastopajo predvsem interese obrtnikov. Ali sodelujete z njimi?
"Sodelujemo. Še posebej v novem mandatu, ko je svetnikov več kot v prejšnjih letih, računamo, da bo sodelovanje in vplivnost še boljša. Poleg tega so nekateri svetniki hkrati še člani skupščine in upravnega odbora bistriške zbornice; to so Rozalija Lešnik, Silvester Fajs in Vladimir Globovnik."
* Kaj se po vašem mnenju v prihodnje obeta zasebnikom? Ali se, glede na to, da k nam vse bolj prihaja obdobje kapitalizma, le-tem vendarle obetajo boljši časi, ali sistem pri nas še ni dovolj zrel?
"Sem optimistka. Res prihajajo boljši časi, vendar na dolgi rok. Kazalci v Sloveniji kažejo na to oziroma vsaj tako trdijo gospodarstveniki in politiki. Predvsem pa je pomembno, da optimistično gledamo naprej v čas, ki prihaja."
* Jabolko ne pade daleč od drevesa; med obrtniki je tudi vaša hčerka Simona …
"Ja, Simona dela v svoji obratovalnici Frizerski salon 'Šik' na Zgornji Polskavi, poleg tega pa ob delu še študira. Je uspešna frizerka, amaterska igralka in nenazadnje odlična mamica."
* Letos praznujete 25. obletnico delovanja vaše gostilne. Boste jubilej obeležili?Intervju Olga Kalan 3
"Res je. Junija bo minilo 25 let, odkar smo začeli. Obletnico bomo vsekakor obeležili na primeren način do naših gostov. En dan, to bo verjetno kak četrtek v juniju, bomo pripravili srečanje za vse naše redne goste, v soboto ali nedeljo pa veselico pod našimi zelenimi jablanami."
Irena BRDNIK

 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]