info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  6776  
   
  Danes smo:  
  25.4.2024, 13:37:54;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[12.03.2007]

   NAŠI MOJSTRI: Peter Korošec, preoblikovalec kovin

"Za tehnične poklice se odloča vedno manj mladih!"

"Razlika med nazivoma mojster oblikovalec kovin in mojster preoblikovalec kovin je v tem, da oblikovalec kovin pomeni delo v orodjarstvu, preoblikovalec pa delo v ključavničarstvu. Preoblikovalec na primer izdeluje podvozja za vagone, preoblikuje razne železne konstrukcije, kovinske okenske okvirje in podobno, " je razložil Peter Korošec, mojster preoblikovalec kovin na naše vprašanje, kakšna je razlika med omenjenima poklicema.
Peter Korošec, ki si je iz Starega Loga, kjer je preživel mladost, ustvaril družino na Zgornji Polskavi, kjer živi s partnerko Suzano ter hčerkama - 13-letno Leo in 10-letno Lucijo, mojstrski izpit opravil brez težav. Mnogo so mu pomagale delovne izkušnje, ki jih je pridobil pri obrtniku Francu Šobi, kjer je bil zaposlen, saj so mu pri teoretičnem delu zaradi tega priznali kar devet izpitov. Opravil je le še pedagoško-andragoški del ter poslovodsko-ekonomski izpit. Pri praktičnem delu je po skici izdelal nosilec za koš za smeti iz profilnega železa.
Mojstri Peter Korosec 1
Na izobraževanje na pobudo delodajalca Franca Šobe

Peter se je izobraževanja za mojstrski naziv lotil na pobudo delodajalca Franca Šobe. "Gospod Šoba me je takrat spodbudil k temu, me tudi prijavil, jaz pa sem z veseljem sprejel, za kar mi danes ni žal," poudarja Peter, hvaležen delodajalcu, pri katerem je služboval trinajst let, od leta 1993 do 31. decembra lani, ko se je Franc Šoba upokojil. Od 1. januarja se njegovo delovno razmerje nadaljuje v isti delavnici v Slovenski Bistrici, prav tako opravlja enaka opravila, kot jih je opravljal pri prejšnjem delodajalcu, le da je njegova delodajalka zdaj Lea Nipič, lastnica podjetja Topkor d. o. o. Slovenska Bistrica, ki je z odkupom prevzela zdaj že nekdanje zasebno podjetje Steklarstvo Šoba. Peter še pove, da je tako kot pri Steklarstvu Šoba kot zdaj, ko se je njegov delodajalec zamenjal, v službi zelo zadovoljen. Izdeluje razne kovinske konstrukcije za kovinska okna in vrata, montira ključavnice in drugo okovje na steklo ter podobno.

"Svečana podelitev mojstrskih diplom 14. novembra lani v Ljubljani je bila lepa prireditev in je zame pomenila še eno prijetno izkušnjo več. Diploma visi doma na steni v sobi."
Mojstri Peter Korosec 3
Če bi se še enkrat rodil … bi zopet bil?

"Bi, izbral bi še enkrat ta poklic. Pred mano je ta poklic izbral že starejši brat in ker je bilo takrat in je še danes to delo kar dobro plačano ter ker imam veselje do tovrstne stroke, zdaj vem, da sem se takrat odločil pravilno. Poleg tega je danes to kar iskan poklic, ker se mladi zanj več ne odločajo, prav tako je dela v tej stroki zelo veliko," odgovarja na naše vprašanje, ali bi še enkrat izbral ta poklic.
Da je Peter že takrat razmišljal predvsem o stroki, potrjuje tudi dejstvo, da se je potem, ko se je najprej vpisal v Metalurško šolo v Slovenski Bistrici in jo obiskoval natanko dva dni, hitro odločil in se preusmeril na šolanje v mariborsko Srednjo strojno in metalurško šolo v Smetanovi ulici. "Ni mi bilo všeč, ker v Slovenski Bistrici ni bilo delavnic za izobraževanje, kjer bi se lahko učili konkretneje, na praktičnih primerih, v šoli v Mariboru pa so bile sodobno opremljene delavnice. Poleg tega sem za olajševalno okoliščino za preusmeritev v Maribor zagovarjal še dejstvo, da sem imel iz Starega Loga z vlakom časovno in cenovno ugodnejši prevoz, saj je mama delala pri železnicah in sem imel pri vožnjah popust. Peter je tako v Mariboru končal poklicno šolo in pridobil naziv strojni ključavničar, kar po novem pomeni vzdrževalec strojev in vozil, kot je še povedal.
Mojstri Peter Korosec 2Po šolanju je pripravniški izpit opravil v podjetju TVT Boris Kidrič Maribor in nato tam kot konstrukcijski ključavničar ostal šest delovnih let, kjer je montiral okenske okvirje na železniške vagone, izdeloval nova podvozja za vagone in podobno.
V prihodnje se bi, če bo poleg službe še čas in tudi denar, ob delu rad lotil še višješolskega izobraževanja za inženirja strojništva.
Irena BRDNIK

 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]