info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  5526  
   
  Danes smo:  
  28.3.2024, 15:30:0;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[09.07.2007]

   Plačilna kartica Obrtnik je brezgotovinski plačilni instrument

Na vprašanje ali se v povezavi z Zakonom o davčnem postopku in Pravilnikom o primerih, v katerih se plačila za dobavljeno blago in opravljene storitve ter druga plačila ne nakazujejo na transakcijske račune, kartica Obrtnik šteje za gotovinsko ali negotovinsko plačevanje nam je Banka Koper posredovala odgovor:
"Predplačilna kartica Obrtnik je brezgotovinski plačilni instrument, ki se uporablja za plačilo blaga in storitev na prodajnih mestih ter za dvig gotovine na bančnih avtomatih. Za uporabo predplačilne kartice mora imetnik prednaložiti sredstva na t. i. kartični račun in v okviru razpoložljivih sredstev uporabljati kartico pri brezgotovinskih plačilih.

Zakon o plačilnem prometu namreč navaja, da pravne ali fizične osebe za opravljanje svoje dejavnosti lahko prejemajo in nakazujejo denarna sredstva v plačilnem prometu le preko transakcijskih računov. Prav zaradi spoštovanja Zakona o plačilnem prometu ter ostalih zakonov in uredb si lahko imetnik predplačilne kartice Obrtnik nakazuje sredstva na kartični račun izključno iz svojega poslovnega transakcijskega računa ali osebnega transakcijskega računa. Iz osebnega transakcijskega računa je dovoljeno nakazilo sredstev le tistim osebam, ki za namene opravljanja svoje dejavnosti uporabljajo osebni račun. Drugih možnosti nakazila sredstev (gotovinski polog na kartični račun, nakazilo iz drugih računov, ki niso poslovni računi imetnika) niso dovoljeni in jih Banka Koper zavrne. Iz tega vidika ni možno prejemati nakazila sredstev iz kateregakoli drugega računa oz. namena, kot so plačila na ta račun od morebitnih strank imetnika.

Banka Slovenije je Banki Koper dodelila licenco za izdajo elektronskega denarja (predplačilne kartice) na podlagi zagotovitve zgoraj navedene obrazložitve in s tem predplačilni kartici dodelila brezgotovinsko plačilno uporabo."

In še to. Na podlagi starega (vendar še veljavnega) Pravilnika o primerih, v katerih se plačila za dobavljeno blago in opravljene storitve ter druga plačila ne nakazujejo na transakcijske račune (Uradni list RS, številka 140/2004, z dne 29. 12. 2004) je dovoljeno v gotovini plačevati blago in storitve v maksimalnem znesku 417,29 evrov (100.000,00 sit), kmalu pa bo objavljen Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o davčnem postopku, ki bo omenjeni znesek nadomestil z zneskom 420,00 evrov.

Tatjana Đukić,
svetovalka pri OZS


 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]