info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  541  
   
  Danes smo:  
  18.4.2024, 18:51:57;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[12.10.2007]

   NAŠI MOJSTRI: Andreja Senič, frizerska mojstrica

"Zdaj pa čim prej na svoje!"

Tako so člani izpitne komisije na srce položili Andreji Senič, ko je leta 2005 uspešno opravila mojstrski izpit in s tem pridobila naziv frizerska mojstrica. Ker je takrat še bila v službi v frizerskem salonu Ane Vodnik v Slovenskih Konjicah, kjer sta se v desetih letih službovanja z delodajalko zelo lepo razumeli, se Andreja takrat izobraževanja za mojstrico ni lotila zato, da bi v prihodnje načrtovala registracijo samostojne dejavnosti, ampak zgolj zato, da bi obnovila znanje in pridobila še kakšno stopnjo izobrazbe. Letos marca se je na pobudo Pavle Vintar, ki je imela frizerski salon v Oplotnici okoli 35 let in ga je zaradi upokojitve zaprla ter za nadaljevanje njene dejavnosti spodbujala Andrejo, odločila, da prevzame ta lokal in odpre svojo dejavnost. Tako so Oplotničani 5. marca letos na Partizanski ulici dobili Frizersko hišo Andrejka in hkrati tretji frizerski salon v Oplotnici. "Vsak ima svoje stranke, k meni prihajajo še stranke iz Slovenskih Konjic," pove Andreja na vprašanje, kako je v Oplotnici
s konkurenco.
Nasi mojstri Andreja Senic 1Vendarle pa ima moško in žensko frizerstvo Seničeve posebnost; saj v lokalu presenečeni opazimo krušno peč, ki daje prostoru poseben, za lokal frizerske dejavnosti nenavaden, vsekakor pa domači čar, še posebej zato, ker je to edini vir ogrevanja lokala in ker lastnica na drugi strani v tej peči peče domači kruh, ki ga večkrat tudi prinese Andreji in njenim strankam, kot nam pozneje razloži Andreja, in dodaja: "Krušno peč smo ohranili zato, ker sem želela, da bo v lokalu strankam prijetno, da se bodo počutile domače." Po krušni peči se lokal tudi imenuje Frizerska hiša, saj so nekoč prostorom, v katerih so bile krušne peči, rekli hiša.
"Hvaležna sem možu Jožetu, ki je veliko pomagal pri obnovi lokala, ki je trajala skoraj dva meseca, in mami Zinki, ki skrbi za varstvo najinega sina, da lahko delam," še pravi Andreja.

Če narediš vse prvič, si car

Nasi mojstri Andreja Senic 2Ko je leta 2005 Andreja uspešno opravila mojstrski izpit, medtem pove, da je vse izpite naredila v prvih rokih, čeprav se je zaradi govoric drugih, ki so izpite pri posameznih predmetih opravljali pred njo, bala, da bo vse delala po štirikrat, kot so jih opravljali njeni predhodniki in jo plašili z besedami 'če vse narediš prvič, si car', je na izpitu morala izdelati več ženskih frizur (spete lase, trajna, barvanje na 70 odstotkov sivih las), moško striženje in britje, poslikavo nohtov in obraza, make up, k modelom pa urediti tudi oblačila v enakem stilu. "Eden izmed mojih modelov je bila tudi čarovnica, ki je zelo navdušila člane izpitne komisije. Bilo je zanimivo," razlaga Andreja.
Potem je po opravljenem izpitu za ličenje pridobila še verifikacijo za vizažistko.
Andreja v salonu večinoma dela sama, na praksi pa ima še eno vajenko po učni pogodbi.
Na vprašanje, kakšna je analiza dela po šestih mesecih opravljanja tovrstne obrti, dobimo odgovor, da je bila odločitev prava in da je zadovoljna.
Nasi mojstri Andreja Senic 3Zelo očitno pa je ob našem obisku bilo tudi to, da so zadovoljni tudi Oplotničani. Ko smo po Oplotnici iskali salon in spraševali po Andreji, so namreč vsi rekli: "Joj, Andreja, ja, ona je pa res fajn."
Irena BRDNIK

 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]