info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  5736  
   
  Danes smo:  
  28.3.2024, 19:36:34;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[11.12.2007]

   NAŠI MOJSTRI: JERNEJ HOSTEJ, mizarski mojster

Z veliko ljubeznijo do lesa

Obrtna zbornica Slovenije je 6. novembra svečano podelila mojstrske diplome vsem, ki so od lanskega novembra opravili mojstrski izpit. Skoraj dva-tisočim mojstrom se je tokratni 7. generaciji mojstric in mojstrov pridružilo 188 novih; vseh mojstric in mojstrov v Sloveniji je tako trenutno 2033.

Mojstri Jernej Hostej 1
Iz Območne obrtne zbornice Slovenska Bistrica je letos diplomo prejelo osem mojstrov. Med njimi je bil tudi mizarski mojster Jernej Hostej.
"Prireditev v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma je bila zelo zelo lepa. Čutiti je bilo spoštovanje do vseh nas, ki smo opravili mojstrski izpit," je najprej o vtisih s podelitve povedal Jernej Hostej, ki je izpit opravil marca letos.
Po končani Srednji lesarski šoli v Mariboru leta 1989, kjer se je izučil za mizarja, je Jernej kot štipendist konjiškega LIP-a pri njih opravil 6-mesečno prakso in strokovni izpit. Nato se je zaposlil v bistriški Lesnini Emmi, po šestih mesecih pa pri Mizarstvu Klajderič v Slovenski Bistrici. Ko se je nato marca leta 1999 zaposlil pri Mizarstvu Ogrizek na Leskovcu, kjer je še danes zaposlen, še ni vedel, da bo tam ostal najdlje, še posebej pa ne, da se bo tam največ naučil. "Izdelujemo notranjo opremo po naročilu za znanega kupca. Moje delo zajema izmere na terenu, pripravo dela in vse faze dela v proizvodnji ter montažo izdelkov pri stranki. Skratka vse, od začetka do konca delovnega procesa," pove Jernej o svojem delu v sedanji službi.

Mojster na pobudo delodajalca
Mojstri Jernej Hostej 3
Jernej Hostej se je na izobraževanje za pridobitev mojstrskega naziva prijavil na pobudo delodajalca Jožeta Ogrizka, ki mu je plačal tudi stroške izobraževanja, del teh stroškov pa bo pokril Sklad za dopolnilno izobraževanje delavcev pri zasebnih delodajalcih. "Izobraževanje je potekalo na treh lokacijah - V Ljubljani, Škofji Loki in v Mariboru. Vesel sem, saj sem pridobil znanje, predvsem na področju ekonomije in pedagoško-andragoške stroke, ki mi je bila manj znana, nekaj znanja pa sem pridobil tudi pri praktičnem delu. Spoznal sem tudi nekaj drugih mizarjev iz Slovenije, s katerimi smo izmenjali kakšne strokovne izkušnje," še pove Jernej.
Izdelek, s katerim se je na praktičnem delu predstavil komisiji, je bila kotna vitrina iz parjene bukovine, kombinirana z zgornjimi steklenimi vrati, namenjena za jedilnico ali dnevno sobo.

Tablice za mojstrske nazive

Vesel, da ima v svoji delavnici mojstra, je tudi Jože Ogrizek, ki pove, da bodo v prihodnje pri Obrtni zbornici Slovenije naročili izdelavo table. Letošnja novost je namreč ta, da lahko mojstri pred svoje delavnice namestijo table za mojstrske delavnice. Gre za tablice, okrogle oblike, iz nerjaveče pločevine, po katerih se bodo v prihodnje mojstrske delavnice lahko ločevale od ostalih.
"Veliko veselje imam do tega poklica. Živim z lesom, kljub temu, da to ni najbolje plačana dejavnost, ker je treba vložiti veliko dela. Mizarjev danes ni veliko, mladi se več ne odločajo za ta poklic, kar je škoda," še o svojem pogledu na to stroko pove Jernej.
Irena BRDNIK


Največ diplom je bilo letos podeljenih frizerjem (48), sledijo avtomehaniki (21), elektro inštalaterji (15), mizarji (13), strojni inštalaterji in mojstri drugih strok.
Vseh mojstrskih nazivov je trenutno 49, Obrtna zbornica Slovenije je pred dnevi objavila razpis še za mojstrska naziva dveh strok - za kuharskega mojstra in za mojstra strežbe.


 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]