info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  1487  
   
  Danes smo:  
  19.4.2024, 17:59:8;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[16.09.2008]

   25 let tiskarne, fotokopirnice in papirnice Ravnjak

"Obrt sem vodil s poštenostjo in garaškim delom …"

Tako ocenjuje svojih petindvajset let samostojne dejavnosti tiskarne, fotokopirnice in papirnice zdaj že upokojeni Stanko Ravnjak iz Slovenske Bistrice. Po upokojitvi pred dvema letoma zdaj dejavnost vodi žena Irena, za nadaljevanje pa sta pripravljena sin Gregor in hčerka Aleksandra, ki sta v družinskem podjetju zdaj redno zaposlena.
Papirnica Ravnjak 1
Po zaposlitvah pri raznih delodajalcih v različnih dejavnostih se je Stanko Ravnjak leta 1983 odločil, da bo raje samostojen. "Iskal sem nekaj, kjer bom lahko potrjeval svoje ambicije," pravi. Takrat je odprl fotokopirnico, offset tiskarno in knjigoveznico na Partizanski ulici in nato kmalu ugotovil, da sam ne bo zmogel. Zato se mu je po dobrem letu dni v obrti že pridružila žena Irena, do takrat zaposlena pri policiji. "Vesel sem, da mi je pomagala, sam ne bi zmogel. Po vseh teh letih lahko rečem, da mi je, poleg tega, da je skupaj z mano trdo delala, tudi vedno stala ob strani," še poudarja Stanko.
Do leta 1991 sta dejavnost opravljala sama, nakar sta zaposlila eno delavko. Tega leta sta namreč dejavnost fotokopiranja in tiskanja razširila v prodajalno. Po letu 1991 je šlo hitro in strmo navzgor, saj sta ves čas zaposlovala nove delavce. Tako je bilo leta 1999 na plačilni listi že sedem redno zaposlenih, kolikor jih je še danes. "Kadra ne menjujemo. Tisti, ki so bili pripravljeni delati pri nas, so tudi ostali. Res je, da v naši papirnici traja skoraj pol leta, da se novi delavec nauči vsega, kar se zahteva. Glede na to, da izdelujemo razne obrazce za podjetnike, da strankam svetujemo, kakšne obrazce potrebujejo pri urejanju določenih uradnih zadev, zaposleni potrebujejo več časa, da se tega naučijo. Ravno zato moram pohvaliti vse zaposlene, ki se trudijo z nami in po svojih močeh prispevajo ne le za obstoj, ampak tudi za razvoj obrti," pove Irena Ravnjak.
Pomembno leto investicij je bilo tudi leto1999, ko so odprli še eno prodajalno na Špindlerjevi ulici.
Vsa leta so ves čas investirali, tako v nakup lokalov, kot tudi v nabavo strojev in opreme za fotokopiranje ter tisk.
Medtem sta se izšolala tudi hčerka in sin, ki sta oba dobila službi doma. Zato se je Stanko Ravnjak pred dvema letoma brezskrbno upokojil. "Ves čas smo se prilagajali strankam, vedno smo jim poskušali ustreči na najboljši način. Seveda smo imeli in imamo tudi konkurenco, kar ti daje motivacijo za še večji trud. Strankam smo ponudili tisto, kar so potrebovale. Dokazovali smo se iz dneva v dan, zato se konkurence nismo bali. Je pa res, da je naše delo garaško. Vsak dan nas obišče mnogo strank, katere postrežemo z drobnimi stvarmi. Poudaril bi še rad, da se nikoli nismo radi medijsko ali kako drugače izpostavljali, razen z delom in dobrimi rezultati. Zadovoljna stranka je za nas največja spodbuda in tudi reklama," razmišlja Stanko Ravnjak o minulih letih.

"Informacijska pisarna"

Ravnjakova papirnica je, poleg tega, da tiskajo koledarje, obrazce, letake, plakate, revije, časopise in glasila - tudi slovenskobistriške obrtniške novice, tako na papir kot na razne druge materiale, tudi nekakšna informacijska pisarna za manjša podjetja, predvsem kar zadeva pisarniški material in obrazce. Gospa Ravnjak namreč ves čas spremlja zakonodajo, ki predpisuje razne obrazce na vseh področjih, ki jih stranke potrebujejo za urejanje administrativnih poslov. "Strankam radi pomagamo, tudi z nasveti, ko pridejo in včasih ne vedo, kakšen obrazec potrebujejo. Vprašamo jih, kaj bodo urejali in jim nato poiščemo ustrezen obrazec ali ga celo tudi izpolnimo, če želijo," pravi Irena Ravnjak, ki se je, poleg tega, da vodi zase knjigovodstvo in redno pomaga pri vseh ostalih delih, specializirala za to področje.Aktivni tudi na drugih področjih

Stanko Ravnjak je bil v vseh letih aktiven tudi pri Območni obrtno podjetniški zbornici Slovenska Bistrica. Bil je član upravnega odbora (več mandatov), član skupščine, predsednik Sklada za izobraževanje, član Stanovanjskega sklada in član volilnega odbora.
Aktiven je tudi sin Gregor na svojem področju. Poleg tega, da je izredni študent računovodstva, igra bas kitaro pri rock skupini Bandover.
Papirnica Ravnjak 2

Najuspešnejša so bila leta investicij

* In katero obdobje je bilo najtežje in katero najlepše?
"Težko obdobje je bilo na začetku, ker ni bilo strojev, treba jih je bilo uvažati, kar je bilo takrat bolj zapleteno kot danes. Prav tako nismo imeli svojega lokala in smo plačevali najemnino. Imeli smo le kredite in veliko voljo do dela. Sicer pa bi lahko rekel, da je bilo vse 25-letno obdobje konstantno. Ne bi rekel, da so bila kakšna leta posebej težka, ker smo težave sproti reševali. Najlepša leta so bila zame tista leta, v katerih smo realizirali večje pridobitve. Ta leta so pozitivno zaznamovala naših petindvajset let. Ko sem se pred petindvajsetimi leti odločil, da grem na svoje, lahko danes rečem, da sem se takrat odločil prav. Zadovoljen sem s svojim delom. Upam, da so bile in da bodo še naprej zadovoljne tudi naše stranke."
Tekst in foto:
Irena BRDNIK

 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]